ПОВОДОМ СМРТИ СПОРТСКЕ ЛЕГЕНДЕ ВЕЛИМИРА ВЕЉЕ СОМБОЛЦА ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА

Post Date: 24/05/2016

ПОВОДОМ СМРТИ СПОРТСКЕ ЛЕГЕНДЕ ВЕЛИМИРА ВЕЉЕ СОМБОЛЦА ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА

У Културном центру Градишка данас је одржана комеморација поводом смрти прослављеног фудбалера и фудбалског радника Велимира Веље Сомболца, који је преминуо у недјељу у 78. години након краће и тешке болести.

Комеморацији су присуствовали, породица покојног Сомболца, предсједник Фудбалског савеза Републике Српске Миле Ковачевић, генерални секретар Фудбалског савеза Српске Родољуб Петковић, начелник општине Градишка Зоран Латиновић, бивши министар спорта у Влади Републике Српске Милорад Каралић, новинар Томо Марић, прослављени фудбалери и тренери, Борче Средојевић и Винко Мариновић и бројни фудбалски и спортски радници и грађани.

Велимир Сомболац рођен је 27. фебруара 1939. у Доњој Љубији код Приједора. Живио је и радио у Градишци.  Био је прослављени фудбалер Борца и Партизана, те члан репрезентације Југославије која је освојила златну медаљу на Олимпијским играма у Риму 1960.године.  Сомболац је почео фудбалску каријеру у млађим категоријама бањалучког БСКА, а потом је играо за Борац, београдски Партизан, љубљанску Олимпију, Ријеку и Оријент. Након завршене играчке каријере посветио се тренерском послу. Све је почело у ФК Слога из Горњих Подградаца, а послије је био помоћник Бориса Маровића на клупи Борца. Бригу о Козари из Градишке преузео је 1976. и ту је остао три сезоне, да би се потом посветио раду са млађим категоријама. Обављао је велики број одговорних функција у фудбалу и спорту. Био је селектор репрезентације Републике Српске и координатор омладинских селекција ФСРС. Једно вријеме био је помоћник министра спорта Републике Српске. Добитник је награде за животно дјело „Доктор Милан Јелић“ на манифестацији „Дан фудбала“ коју организују заједно ФСРС и дневни лист Спортски Журнал. Велимир Вељо Сомболац сахрањен је данас на градском гробљу у Брестовчини код Градишке.

IMG_9756 IMG_9744