ОДРЖАНО ДЕСЕТО ГРБАВАЧКО ПРЕЛО ”ДА НАМ СЕ ОБИЧАЈИ НЕ ЗАБОРАВЕ”

Post Date: 12/07/2016

ОДРЖАНО ДЕСЕТО ГРБАВАЧКО ПРЕЛО ”ДА НАМ СЕ ОБИЧАЈИ НЕ ЗАБОРАВЕ”

Културно-туристичка манифестација десето грбавачко прело “Да нам се обичаји не забораве” одржана је 11. јула  испред Омладинског дома у Грбавцима.

У програму манифестације, коју су организовали КУД “13 Скојевки”, Пјевачка прупа “Понос Козаре”, МЗ Грабавци и Културни центар Градишка, учествовала су културно-умјетничка друштва, женске и мушке пјевачке групе из Окучана, Костајнице, Приједора, Бањалуке, Градишке, Ламинаца, Нове Тополе, Горњих Подградаца, Турјака и Грбаваца.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да је Грбавачко прело прилика да се чује права ојкача, као изворна пјесма Поткозарја. Латиновић је нагласио да је потребно очувати духовност, традицију, народну пјесму и игру и да сви нивои власти имају обавезу да живот на селу учине што примјеренијем времену у коме живимо. “Локална власт у Градишци је у Грабавцима и околним поткозарским селима учинила велики напор да изгради водовод и да на селу омогући живот достојан човјеку. Такође је доста рађено на реконструкцији локалних путева а прошле седмице санирана су и два клизишта у Грбавцима”, навео је Латиновић и додао да ће општина Градишка наставити и даље да ради на унапређењу инфраструктуре у селима с циљем да народ остане да живи на овим просторима.