ОПШТИНА ГРАДИШКА УСПЈЕШНО ЗАВРШИЛА ПРОЈЕКАТ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА РОМА

Post Date: 13/04/2016

ОПШТИНА ГРАДИШКА УСПЈЕШНО ЗАВРШИЛА ПРОЈЕКАТ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА РОМА

Данас је у Општини Градишка организовано свечано потписивање Споразума о примопредаји стамбених објеката по систему „кључ у руке“ у оквиру имплементације пројекта „Стамбено збрињавање грађана ромске националности у насељима Жеравица и Ламинци Брезици, на територији општине Градишка за 2014. годину“.

У оквиру пројекта изграђене су 2 стамбене јединице по принципу „кључ у руке“, те је извршена санација кровне конструкције на 1 стамбеној јединици за ромске породице које се налазе у стању социјалне потребе.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, истакао је да је Општина поменути пројекат успјешно имплементирала у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине. „Укупна вриједност пројекта је 85.000,00 КМ, од чега је Министарство донирало 62.000,00 КМ, а учешће Општине Градишка износи 23.000,00 КМ“, рекао је Латиновић.

Он је изразио задовољство због реализације овог пројекта и одличне сарадње са Министарством за људска права и избјеглице БиХ. „Пројекат изградње стамбених објеката за ромске породице се наставља и у наредном периоду, изградњом још три куће, за шта је Министарство за људска права и избјеглице БиХ Општини већ дозначило 90.000 КМ“, рекао је Латиновић и изразио наду да ће и ове три куће бити изграђене до краја године. Он је напоменуо да Општина Градишка, уназад неколико година, води бригу о положају ромске популације, наводећи да се годишње, за разне облике помоћи Ромима, из буџета Општине издваја 25.000 КМ. Латиновић је додао да је, захваљујући и одборнику Скупштине општине Градишка Саши Машићу, на подручју градишке општине веома активно Удружење Рома те да Општина Градишка има веома активан приступ проблемима ромске популације.

Координатор пројекта испред Одјељења за развој општине Градишка Данијела Милетић, истакла је да је основни циљ пројекта подршка имплементацији Акцијског плана Босне и Херцеговине за рјешавање проблема Рома у области стамбеног збрињавања у оквиру „Десетљећа инклузије Рома 2005-2015“. Пројект има за циљ и побољшање друштвене укључености Рома путем омогућавања активног учешћа ромских удружења и представника у имплементацији пројекта и изградњи нових капацитета.

Весна Шарић из Брезик Ламинцима код Градишке, захвалила се свима који су помогли да она, њен супруг и шесторо дјеце, узраста од 7 до 21 године, добију нову кућу.

IMG_8555

Представник Удружења Рома Градишка, Весна Јевтић, навела је да Удружење има веома добру сарадњу са општином Градишка, те да настоји да ријешава горуће проблеме Рома, као што су здравствена заштита, запошљавање и стамбено збрињавање.

Велику подршку пројекту дали су Центар за социјални рад Градишка и Удружење Рома Градишка.

IMG_20160413_113718