ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ „ЈАЧАЊЕ УЛОГЕ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У БиХ“

Post Date: 18/04/2016

ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ „ЈАЧАЊЕ УЛОГЕ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У БиХ“

Представници UNDP-а БиХ одржали су 15. априла у Општини презентацију активности пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини’’, који ће на подручју општине бити проведен у мјесним заједницама Козинци, Чатрња, Дубраве, Горњи Подградци, Кочићево и Орахова.

Пројекат вриједности 14,5 милиона марака је заједничка иницијатива Влада Швајцарске и Шведске, а осим на подручју општине Градишка биће проведен у још 12 општина у БиХ. Пројект менаџер Маида Ганибеговић, истакла је да је циљ пројекта ревитализација мјесних заједница, као и већи ангажман грађана у одлучивању у провођењу локалних развојних иницијатива. Она је нагласила да је потребно оснажити ниво одлучивања грађана у мјесним заједницама, јер су оне полазна тачка за покретање иницијатива грађана, везаних за унапређене социјалних и комуналних услуга.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да ће овај пројекат показати потребу да се рад и статус мјесних заједница подигну на виши ниво. Латиновић је изразио очекивање да ће одабране мјесне заједнице показати опредјељеност и вољу да у потпуности проведу овај пројекат, који такође треба да унаприједи дијалог грађана са локалном управом у процесима побољшања инфрастуктуре и стварања услова за значајнији привредни развој и унапређење других области које могу побољшати квалитет грађана у њиховим мјесним заједницама.

Предсједник МЗ Кочићево Жељка Деспотовић, истакла је да мјесне заједнице нису правна лица и да зависе од финасирања грађана и помоћи Општине, те да очекује да ће у току овог пројекта представници мјесних заједница бити обучени како да пишу пројекте и дођу до финансијских средстава те да се унаприједи сарадња мјесне заједнице са удружењима и организацијама које дјелују на њеном подручју.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“ трајаће од јула 2015. до јула 2019. године.