НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ПРИМИО ПРЕДСЈЕДНИЦУ ЖЕНА ЖРТАВА РАТА РС

Post Date: 19/05/2016

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ПРИМИО ПРЕДСЈЕДНИЦУ ЖЕНА ЖРТАВА РАТА РС

19-03-2016

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић примио је данас предсједницу Удружења жена жртава рата Републике Српске Божицу Живковић Рајилић, која му је овом приликом даровала монографију овог Удружења под називом „Наша исповјест“.

У монографији „Наша исповјест“, која је недавно промовисана у Њујорку и Вашингтону, обједињене су исповјести 15 Српкиња, које су биле жртве тортуре протеклог рата у БиХ.

Предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић, истакла је да је монографију уручила начелнику општине Градишка у знак захвалности на пруженој подршци од самог оснивања удружења и са жељом да општина у којој живи посједује ово, како каже, маестрално дјело.

Она је рекла да је пројекат израде монографије био тежак подухват и да она не би била штампана да није било подршке институција Републике Српске и Србије, те Службеног гласника Владе Србије који је штампао књигу. Предсједница Удружења је нагласила да је ова монографија, коју нико до сада није израдио, из темеља промијенила стереотипну слику о српским жртвама и дешавањима у протеклом рату.

Према њеним рјечима српске жене су, захваљујући активностима Удружења, представљене као мајке, супруге, сестре бораца Војске Републике Српске који су на сваком мјесту у иностранству представљани као монструми и зликовци. Монографија је штампана на српском и енглеском језику с тим да постоје понуде за њено штампање на још осам свјетских језика. Предговоре за ово дјело написали су еминентни професори из Њујорка, Израела, Вашингтона, представнице UNICEF-a, Смиља Аврамов и други.

Када је у питању рад самог удружења, Живковић Рајилић је истакла да је Удружење основано прије три године, да тренутно броји 423 чланице и да се у раду ослања на институције, првенствено републички Центар за истраживање рата и ратних злочина. Она је рекла да је Удружење жена жртава рата РС од јануара ове године, од стране Владе Републике Српске, проглашено Удружењем од јавног интереса за Српску. Ово Удружење прошле године поднијело је Народној Скупштини Републике Српске иницијативу за доношење Закона о женама жртвама тортуре јер Република Српска једина у региону нема такав закон и исти би требао да буде усвојен у посљедњем кварталу ове године.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, истакао је да је монографија „Наша исповјест“ дјело које је документовано по процедури која обезбјеђуује једну потпуну транспарентност и објективност свједочења жена жртава рата. Он је рекао да је Општина Градишка препознала значај овог Удружења и помогла при његовој регистрацији, нагласивши да је Удружење показало једну виталност и спремност да се покаже права истина везано за трагичне сукобе на овим просторима гдје су и жене из реда српског народа евидентно биле жртве. Латиновић је истакао да се захваљујући активностима овог Удружења полако исправља искривљена слика у БиХ да су жене жртве рата само у другим народима. Пославши охрабрујуће поруке чланицама Удружења да изнесу пуну истину везано за страдања у протеклом рату Латиновић је рекао да сви они који су чинили злочине треба да одговарају и да суштински помирења међу народима неће бити док сви злочинци не буду одговарали и не буду процесуирани.

19-03-2016 (1)