ОДРЖАНА ЈАВНА ВАТРОГАСНА ВЈЕЖБА И СМОТРА ГРАДИШКИХ ВАТРОГАСАЦА

Post Date: 17/05/2016

ОДРЖАНА ЈАВНА ВАТРОГАСНА ВЈЕЖБА И СМОТРА ГРАДИШКИХ ВАТРОГАСАЦА

17maj2016_Smotra_noseca

Професионалана ватрогасна јединица Градишка организовала је данас у Видовданској улици јавну ватрогасну вјежбу.
Након постројавања и смотре ватрогасаца, којој је присуствовао и начелник општине Градишка Зоран Латиновић, бројни грађани имали су прилику да виде вјежбу спашавања у саобраћајној несрећи, у којој су осим ватрогасаца учествовали и припадници полиције и особље хитне помоћи. Одржана је и вјежба у којој су представљене тектичко-техничке могућности навалног и пратећег ватрогасног возила, а највише пажње окупљених грађана привукла је презентација ватрогасног возила
ауто-љестве, које има могућности спашавања и гашења пожара на висинама до 42 метра, а које је за ову прилику уступила фирма произвођач ауто-љестви „Магирус“ из Њемачке.

17maj2016_Smotra_2
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да Професионална ватрогасна јединица Градишка сваке године остварује добре резултате, те да је прошле године остварен и велики напредак у опремању јединице, набавком новог ватрогасног возила вриједности око 300.000 КМ, опреме, униформи и свега онога што ће омогућити ефикаснији рад ватрогасаца. Латиновић је рекао да је у Плану заштите од пожара Општине Градишка предвиђена и набавка ватрогасног возила „ауто-љестве“, чија вриједност достиже и до 1.500.000 КМ, те изразио наду да ће Општина у сарадњи са Ватрогасним савезом Српске настојати да у наредном периоду реализује и пројекат набавке овог возила. Он је додао да је  у току припрема пројектне документације за надоградњу и санацију равног крова ватрогасног дома у Градишци, гдје би се обезбиједио и додатни простор за смјештај општинске архиве.

17maj2016_Smotra_3
Старјешина Професионалне ватрогасне јединице Градишка Горан Стојаковић, рекао је да је тренутна опремљеност градишких ватрогасаца задовољавајућа те да се, осим набавке возила за гашење на отвореном и комби возила која би требало да буде реализована за двадесетак дана, за наредну годину, у зависности од финансијких могућности, планира и набавка још једног ватрогасног возила. Стојаковић, који и предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске, истакао је да је у плану Ватрогасног савеза за наредну годину набавка најмање једног ватрогасног возила „ауто-љестви“ те да је у овој години расписан тендер на основу кога ће бити извршена набавка „ауто-љестви“ за ватрогасну јединицу у Бијељини. „У претходних десет година набављено је само једно возило „ауто-љестве“ и у наредном периоду Ватрогасни савез очекује да ће локалне заједнице покренути те пројекте, који би требало да буду релизовани на начин да двије тећине вриједности набавке тих возила финансирају локалне заједнице а једну трећину Ватрогасни савез“, навео је Стојаковић. Он је истакао да је циљ данашње вјежбе био да се грађани, а посебно млади људи и дјеца, упознају с радом ватрогасне јединице и послом ватрогасаца, који представаља „један хумани позив гдје се непрестано исказује храброст и врло често жртвује ради спашавања имовине и људских живота“.
Јавној ватрогасној вјежби, осим бројних грађана, присуствовали су и припадници ватрогасних јединица из сусједних општина, те малишани из предшколске установе  „Лепа Радић“ и ученици Основне школе „Данило Борковић“.
17maj2016_Smotra_4
17maj2016_Smotra_5
17maj2016_Smotra_6
17maj2016_Smotra_7
17maj2016_Smotra_8
17maj2016_Smotra_9
17maj2016_Smotra_10
17maj2016_Smotra_11
17maj2016_Smotra_12
17maj2016_Smotra_13