ОПШТИНИ ГРАДИШКА ДОДИЈЕЉЕН ЦЕРТИФИКАТ УСПЈЕШНО ИМПЛЕМЕНТИРАНОГ ЕНЕРГЕТСКОГ МЕНАЏМЕНТА У ОПШТИНИ

Post Date: 02/06/2016

ОПШТИНИ ГРАДИШКА ДОДИЈЕЉЕН ЦЕРТИФИКАТ УСПЈЕШНО ИМПЛЕМЕНТИРАНОГ ЕНЕРГЕТСКОГ МЕНАЏМЕНТА У ОПШТИНИ

Општина Градишка се 2013. године укључује у пројекат „Консултација за енергетску ефикасност у БиХ“ који је имплементиран од стране конзорција GFA Consalting Group GmbH и Integration Umwelt & Energie GmbH (пројекaт њемачке техничке сарадње, финансиран од стране BMZ кроз GIZ).

Од тада, Општинa учествује у обуци за успостављање енергетског менаџмента за јачање капацитета јединица локалне самоуправе. У пројекат је укључено укупно девет општина из БиХ, а у циљу примјене енергетског менаџмента у општинској администрацији те унапређењу акционих планова за енергетску ефикасност. Ради се о општинама: Бијељина, Градишка, Зеница, Приједор, Лакташи, Травник, Бихаћ, Ливно и Зворник. Ове локалне заједнице обухватају 17,5% становништва у БиХ.

Трогодишња обука се састојала од 18 тренинга, а подразумијевала је четири основна модула, а то су:

[ot-caption title=”Извор: http://www.sustainable-energybih.org” url=”http://www.sustainable-energybih.org/wp-content/uploads/2015/09/Untitled.png”]

Проводећи своје акционе планове за енергетску ефикасност, ових девет општина је уштедјело приближно 13,5 милиона КМ у јавним и стамбеним зградама, систему гријања и јавној расвјети.  Додатних 13,5 милиона КМ уштеђено је у области превоза.  Енергетске уштеде износе 170,000 МWh годишње, чиме је и животна средина ослобођeна од 80,000 тона емисије CO₂ годишње.

075

За Општину Градишка Цертификат за успјешно имплементиран енергетски менаџмент у општини преузео је координатор за управљање енергијом у општини замјеник начелника општине Никола Солдатић, Цертификат службеног менаџера у општини Градишка преузела је Санела Бабић сарадник за управљање енергијом, екологију и заштиту животне средине и Цертификат за енергетског стручњака преузео је Владимир Грабеж сарадник за техничко моделирање развојних пројеката управљања енергијом. Резултати и додјела цертификата су приказани на радионици одржаној у Требињу, од 29. до 31. маја.

069

Учешће Општине у овом GIZ-овом програму подразумијева да енергетски менаџмент Општине сада постоји те он укључује политике, стратегије, службену организацију, систем управљања подацима, буџетске линије и обучено особље. Овом успјешно завршеном обуком Општина Градишка је показала да се одлуке о енергетској ефикасности сада доносе ефикасно и економично користећи се Системом енергетског менаџмента као основом за доношење ових одлука.

034