ГРАДИШКА У ПРОЈЕКТУ „ЛОКАЛНИ ИНТЕГРИСАНИ РАЗВОЈ“

Post Date: 01/06/2016

ГРАДИШКА У ПРОЈЕКТУ „ЛОКАЛНИ ИНТЕГРИСАНИ РАЗВОЈ“

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић и представници двадесет једне изабране локалне заједнице из БиХ потписали су, 31. маја у Добоју, Споразум о сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација – UNDP чиме је озваничен почетак партнерске сарадње на реализацији Пројекта „Локални интегрисани развој“ чија ће имплементација обухватити период 2016-2019. година. Пројекат ће финансирати Европска унија са средствима у износу од 6,6 милиона евра.

Први човјек општине изразио је задовољство што је Општина Градишка поред учешћа у два пројекта UNDP-а који се односе на Јачање улоге мјесних зајеница и Пројекат економског и еколошког управљања, изабрана и за учешће у Пројекту Локалног интегрисаног развоја што је чини једином локалном заједницом у БиХ која учествује у сва три дугорочна UNDP-ова пројекта.

undp_doboj3152016_webres (93 of 145)

Према његовим ријечима, циљ овог за Општину Градишка веома значајног пројекта, јесте стварање претпоставки за свеобухватан и одржив друштвено-економски развој кроз отварање нових радних мјеста и побољшање животног стандарда грађана, те побољшање инвестиционог окружења и економске конкурентности. Посебна пажња биће усмјерена на оснаживање праксе доброг управљања у структури локалне власти и развој локалне инфраструктуре и услуга.

Пројекат „Локални интегрисани развој“ дио је ЕУ програма за локални развој и запошљавање који финансира Европска унија у износу од 19 милиона евра.

Општина Градишка индиректно учествује и у имплементацији пројекта UNDP-а под називом „Интегрисање климатских промјена и управљање ризиком од поплава у сливу Врбаса“, финансираног средствима Глобалног фонда за животну средину у висини од 5 милиона долара, а чија ће имплементација трајати до 2020. године.

undp_doboj3152016_webres (145 of 145)