ОДРЖАНА ЕТНО МАНИФЕСТАЦИЈА „РОГОЉСКА ЖЕТВА 2016“

Post Date: 27/06/2016

ОДРЖАНА ЕТНО МАНИФЕСТАЦИЈА „РОГОЉСКА ЖЕТВА 2016“

Седму годину заредом на имању Саве Васиљевића у Рогољима одржана је етно манифестација „Рогољска жетва 2016“, која има за циљ очување обичаја и традиције Лијевча поља и Поткозарја.

Више од хиљаду посјетилаца имало је прилику да види како се некада у Лијевче пољу жела пшеница српом, косом, коњском косачицом и самовезом, те вршидбу на гувну вршалицом и комбајнима. Рогољску жетву су употпуниле и изложбе етно експоната, пољопривредне механизације, традиционалних јела, дефиле коња и фијакера и пригодан културно-умјетнички програм.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Градишка Љубимко Чакаљ, рекао је да ће Општина Градишка настојати и даље да подржава „Рогољску жетву“, на којој је, како је навео, приказана традиција народа овог краја. „Традицију треба преносити на генерације које долазе, да се не заборави какву традицију имамо у пољопривредној производњи и да се пошаље порука да ћемо и даље радити на унапређењу пољопривреде“, закључио је Чакаљ.

Домаћин Саво Васиљевић, навео је да је циљ „Рогољске жетве“ да се кроз приказ старинског начина косидбе и вршидбе жита, прије свега младим људима, представи колико је посао сељака некада био тежак и мукотрпан. „Не треба да оде у заборав стари начин живљења наших сељaка а млади људи требају да се осврну ка историји наших људи и да буду задовољнији у овом времену, које јесте тешко али много лакше него некада, када су наши стари у патњи одгајали наше дједове, баке и родитеље“, нагласио је Васиљевић.

IMG_9404(1)

IMG_20160625_151851(1)

IMG_9400(1)