РЕЗИДЕНТНА ПРЕДСТАВНИЦА UNDP-a У БиХ СЕЗИН СИНАНОГЛУ ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Post Date: 28/06/2016

РЕЗИДЕНТНА ПРЕДСТАВНИЦА UNDP-a У БиХ СЕЗИН СИНАНОГЛУ ПОСЈЕТИЛА ГРАДИШКУ

Резидентна координаторица УН-а у БиХ и резидентна представница UNDP-a у БиХ Сезин Синаноглу посјетила је данас Oпштину Градишка гдје је са начелником општине Зораном Латиновићем разговарала о развојним приоритетима Oпштине и њеној сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација-UNDP.

Синаноглу је навела да се први пут у једној локалној заједници имплементирају сва три дугорочна програма UNDP-а: „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, „Пројекат општинског еколошког и економског управљања –MEG „и „Локални инегрисани развој“. Она је истакла да је руководство Општине Градишка показало да има способност, жељу и потребу за унапређењем локалне заједнице кроз пројекте UNDP-а. Циљ свих програма, према њеним ријечима, је оживљавање локалних заједница и њихово активно укључивање да постану бољи партнери локалним властима у стварању промјена. Заједничка идеја је да фокус буде на младима, да се створе нове могућности за њих, да пожеле да остану да живе и раде у свом граду, нагласила је Синаноглу.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, захвалио се координаторици Синаноглу на подршци коју је Развојни програм Уједињених нација -UNDP пружио општини Градишка. Он је рекао да је овдје ријеч о једној изузетно плодоносној и продуктивној сарадњи која се огледала у подршци на санацији штета узрокованих елементарним непогодама, у изградњи мостова, обнови Основне школе у Горњим Подградцима, те подршци расељеном и повратничком становништу у њиховом економском оснаживању.

Први човјек општине посебно је истакао значај три задња пројекта одобрена од стране овог развојног програма која се односе на оснаживање улоге мјесних заједница у структури локалне самоуправе, локални интегрисани развој и развој инфраструктуре и пораст еколошке освештености.  Општина Градишка је једина општина у БиХ која активно судјелује у наведена три велика пројекта и у наредном периоду ће настојати да их успјешно реализује, рекао је Латиновић и нагласио да ће на тај начин Градишку учинити пожељним мјестом за живот свих грађана. Латиновић је додао да ће ови пројекти бити реализовани у мјесним заједницама: Горњи Подградци, Козинци, Кочићево, Орахова, Дубраве и Чатрња. Он је рекао да се већ спроводи одређени мониторниг и да очекује финансијску подршку како би био повећан ниво друштвених активности и могућности да грађани утичу на стратешке циљеве развоја. Када је у питању изградња инфраструктуре и екологија Општина Градишка очекује да ће у партнерском односу радити на пројектима водоснабдијевања, изградње канализације и свега што може да повећа квалитет живота наших суграђана, истакао је Латиновић.

IMG_9428

IMG_9412

IMG_9415