У ДОЊИМ ПОДГРАДЦИМА ОТКРИВЕН И ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Post Date: 22/07/2016

У ДОЊИМ ПОДГРАДЦИМА ОТКРИВЕН И ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Доњим Подградцима данас је откривен и освештан новоизграђени споменик за 12 погинулих бораца Војске Републике Српске и положени вијенци спомен обиљежје за 52 борца НОР-а и 390 жртава фашистичког терора из ове мјесне заједнице.

Откривању споменика и помену за погинуле борце присуствовали су предсједник Борачке организације Миломир Савчић, начелник општине Градишка Зоран Латиновић, предсједник СО Градишка Радислав Дончић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Ђорђе Крчмар, посланици у Народној скупштини Републике Српске Горан Ђорђић и Зоран Аџић, представници Општинске борачке организације, СУБНОР-а, Мјесне борачке организације и Мјесне заједнице Доњи Подградци, породице погинулих бораца, борци и грађани.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић, рекао је да је обавеза Борачке организације, локалне заједнице и Републике, да се подизањем спомен-обиљежја сјећају погинулих бораца и да се истовремено сјете тешког ратног пута који је српски народ имао у борби за слободу и опстанак на својим вјековним огњиштима. Савчић је истакао да породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и борци данас немају бригу колику су очекивали од стране Републике Српске, за коју су дали своје животе или дјелове тијела.

„Борачка организације Републике Српске истрајаће у борби за побољшање статуса борачке популације и саме борачке организације. Тај статус мора да буде у складу са оним што су борци дали за стварање Српске, а то је далеко више него што су други учинили. Да се Република Српска могла створити другачије била би створена. Морала се водити четворогодишња крвава борба“, нагласио је Савчић.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да је прошле године на Прокоп локална власт обећала да ће изградити споменик погинулим борцима у Доњим Подгрдацима и да је то и учинила. Латиновић је истакао да су у свим мјесним заједницама градишке општине споменици који свједоче о жртвама које је српски народ на овим просторима дао као залог за слободу и право на живот. „Данас, поред потреба да се на достојанствен начин одужимо дјеци и породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима, постоји потреба да привредно развијамо Републику Српску и отварамо радна мјеста, како бисмо младе људе сачували на овим просторима“, нагласио је Латиновић. Он је рекао да је помен за погинуле борце и прилика да се апелује на српски народ да се не дијели по страначкој припадности јер то највише одговара непријатељима Републике Српске.

У Доњим Подградцима данас се одржава и традиционални народни збор, а у поподневним сатима биће одигране и завршне утакмице Меморијалног фудбалског турнира „Прокоп 2016“.

IMG_20160720_123755(1)

IMG_20160720_121710(1)

Аутор: Радио Градишка