НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ПРИМИО ПРЕДСЈЕДНИКА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА РС

Post Date: 26/08/2016

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ПРИМИО ПРЕДСЈЕДНИКА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА РС

26avg2016_penzioneri_nosecaНачелник општине Градишка Зоран Латиновић примио је данас предсједника Удружења пензионера Републике Српске Раду Ракуља и предсједника Удружења пензионера Градишка Остоју Поповића.
Tом приликом, начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да Општина годишње издваја 75.000 КМ за помоћ Удружењу пензионера Градишка и додао да се мјесечна транша од 6.250 КМ редовно уплаћује. Латиновић је рекао да Општина Градишка редовно измирује пореске обавезе, доприносе здравству и пензионом систему и да на тај начин доприноси одрживости система. У претходном периоду смо помагали социјално најугроженије категорије преко Удружења пензионера, Центра за социјални рад, Црвеног крста и других организација и надам се да ћемо кроз расправу усвајања буџета за 2017. годину наћи начина како да помогнемо овој популацији, свјесни да пензионери дијеле терет кризе у друштву.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ, рекао је да на подручју Градишке живи око 8.500 пензионера, а 7.400 су чланови Удружења пензионера. То је велики број људи и морамо водити рачуна о томе како они живе, нагласио је Ракуљ. Он је истакао да Градишка има нижу просјечну пензију од других општина и од републичког просјека, због некадашње прерађивачке индустрије, као и због великог броја борачке популације у Градишци. Ракуљ је навео да су у разговору са начелником Зораном Латиновићем, тражили помоћ за рјешавање проблема високе цијене лијекова у БиХ. БиХ нема правилник о лијековима и губи велика средства. БиХ има најскупље лијекове у Европи јер се свега 10 одсто лијекова производи код нас, рекао је Ракуљ и изразио наду да ће преко Савјета министара БиХ доћи до рјешења овог проблема.
Предсједник Удружења пензионера Градишка Остоја Поповић, рекао је да пензионери тешко живе јер висина пензије за 60 одсто градишких пензионера износи максимално 302 КМ, што је мали износ. Пензију у Градишци прима више генерација, од пензионера рођених 1920, до млађих генерација рођених 1970.године, навео је Остојић. Он је нагласио да је Удружење пензионера хуманитарно социјално удружење које помаже најугроженијим категоријама средствима од чланарине и средствима које добије од Општине Градишка.