МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА БиХ С НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНЕ ПОСЈЕТИО ТРИ ИЗВОЗНО ОРЈЕНТИСАНЕ ГРАДИШКЕ ФИРМЕ

Post Date: 13/09/2016

МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА БиХ С НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНЕ ПОСЈЕТИО ТРИ ИЗВОЗНО ОРЈЕНТИСАНЕ ГРАДИШКЕ ФИРМЕ

12sept2016_tiktmanufaktura

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и начелник општине Градишка Зоран Латиновић посјетили су 12. септембра извозно оријенисане фирме са подручја Градишке, фирму „Тикт мануфактура“, тапетарију „Николић“ и фирму „Голић трејд“.
Ријеч је о успјешним фирмама из области металске, дрвне и прерађивачке индустрије које своје производе највећим дијелом пласирају на инострано тржиште.
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, истакао је да пословање ових фирми говори да Градишка има изванредан привредни потенцијал и да је то комбинација једне велике умјешности и храбрости домаћих привредника и агилности и посвећености развоју људи који воде Општину Градишка.
Фирме
које су у пуној снази и желе да се развијају говоре да има преспективе и дају оптимистичан осјећај. Када видите фирмуГолић трејдкоја је у великој експанзији, тапетаријуНиколићкоја посједује изузетан капацитет и  „Тикт мануфактурукоја 99 одсто робе извози у Њемачку видите да треба много више самопоуздања и да са много више снаге приступимо властитом развоју“, рекао је Црнадак. Он је изразио задовољство што привреда Градишке даје значајан допринос афирмацији, не само општине Градишка, већ и Републике Српске и Босне и Херцеговине, нагласивши да ће са функције коју тренутно обавља у сарадњи са властима у Градишци учинити све да се тај развој настави.
12sept2016_tapeterijanikolicНачелник
општине Градишка Зоран Латиновић, истакао је да је кључ успјеха за излаз из постојећег стања и кризе подизање привреде и веће запослености због чега се локална власт труди да на разне начине подржи локалне привреднике.

Један од начина да се интензивира раст привреде било је формирање Привредног савјета општине Градишка, израда Каталога привредника са подручја наше општине, као и успостављање конекције са бројним међународним организацијама како би се обезбиједила донаторска средства за увођење система квалитета, израду бизнис планова и свега онога што може поспјешити пословање градишких привредника“, рекао је Латиновић. Он је истакао да је орјентација локалне власти у протеклом периоду, а и у наредним годинама, везана за подизање привредне активности на простору Агроиндустријаке зоне у Новој Тополи и планове дефинисања нове пословне зонеЛиман“, те да га радује чињеница да фирме које успјешно послују на подручју Градишке показују да се може рачунати на стабилан привредни раст у будућности. Латиновић је оцијенио да за укупно подизање привредне активности на овим просторима недостају мјере економске политике, подршка Владе Републике Српске и повољнији пословни амбијент на нивоу БиХ.12sept2016_golictradeФирмаТикт мануфактурад.о.о., која запошљава 42 стручно оспособљена радника, бави се CNC обрадом метала и неметала за купце из сектора аутоиндустрије, те индустрије машина и опреме. Производе дијелове за мање серије спортских аутомобила марки Мерцедес, Порше, Ауди, а извозе готово сто одсто производа претежно на њемачко тржиште.
Тапетарија
Николић“ , која тренутно запошљава 50 радника директно у производњи, орјентисана је на производњу тапацираног намјештаја. Око 70 одсто својих производа извози у сусједне земље и иностранство.
Фирма
Голић трејдд.о.о. бави се прометом репроматеријала за пољопривредну производњу и производњом сточне хране, гдје константно повећава обим производње, а већину производа такође пласира на инострана тржишта.