ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ ХРВАТСКЕ РАЗГОВАРАО СА НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНЕ

Post Date: 17/11/2016

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ ХРВАТСКЕ РАЗГОВАРАО СА НАЧЕЛНИКОМ ОПШТИНЕ

17nov2016_kram
Генерални конзул Републике Хрватске у Бањалуци Златко Крамарић боравио је данас у посјети Општини Градишка гдје је са начелником општине Зораном Аџићем разговарао о досадашњој и будућој сарадњи наше локалне заједнице са конзулатом, као и могућностима успостављања сарадње Општине Градишка и градова и жупанија у Републици Хрватској.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, истакао је да му је посебно задовољство било угостити генералног конзула Републике Хрватске у Бањалуци Златка Крамарића с којим је разговарао о тренутном стању и могућностима будуће сарадње.

Аџић је рекао да је најважнија информација за грађане Градишке, Републике Српске и читаве регије да изградња моста на ријеци Сави код Градишке није упитна. Он је казао да се у наредних десет дана очекује одржавање састанка у Градишци са представницима Министарства поморства, промета и инфраструктуре РХ, Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства комуникација и промета БиХ и директором „Аутопутева“ РС на коме би се требао прецизирати датум почетка изградње моста  на ријеци Сави у Градишци у 2017.години.
Први човјек општине, рекао је да је конзула Крамарића упознао са пословним могућностима и инвестиционим предностима наше локалне заједнице, нагласивши да је једна од тема, за коју постоји заинтересованост и са хрватске стране, била и пословна зона „Лиман“ која би требала бити изграђена у близини будућег граничног прелаза. Он је додао да би ова пословна зона морала брже и интензивније да расте од изградње моста на ријеци Сави јер је то шанса за Градишку да постане значајан привредни центар.
Према Аџићевим ријечима, отворена су и друга питања могуће сарадње са хрватским градовима и жупанијама, а договорена је и могућност одржавања брзих састанака са представницима сусједних хрватских градова у интересу јачања привредне сарадње, размјене искустава и размјене привредних добара.
Аџић је изразио наду да је данашњи састанак почетак добре сарадње општине Градишка са генералним конзулом и привредницима из Хрватске.
Генерални конзул Републике Хрватске у Бањалуци Златко Крамарић, рекао је да промјене у локалној власти у Градишци неће утицати на будућу добру сарадњу Градишке и Републике Хрватске.
Он је навео да му је драго да је Влада Хрватске декларисала пројекат изградње моста код Градишке, као и моста код Свилаја и истакао да ће отварањем комуникација бити створене могућности да се хрватске компаније прошире и на овом подручју. Крамарић је нагласио да се не треба враћати у прошлост, већ треба гледати напријед и развијати привредну сарадњу. Рјешавањем привредних проблема рјешаваће се и политички. Веома је важно имати стабилног сусједа, са којим можете сарађивати на привредној и политичкој основи,  нагласио је Крамарић током радне посјете општини Градишка.
Он је подсјетио да Република Хрватска има 1001 километар границе са БиХ, од чега је велики дио у Републици Српској.