УТВРЂЕНИ НАЦРТИ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА ЗА 2016. И 2017. ГОДИНУ

Post Date: 09/12/2016

УТВРЂЕНИ НАЦРТИ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА ЗА 2016. И 2017. ГОДИНУ

9dec2016_so_naslovna
Скупштина општине Градишка на другој сједници, одржаној данас 8. децембра, утврдила је Нацрт буџета Општине Градишка за 2016. годину и Нацрт буџета за 2017. годину.
Буџетски оквир за 2017. годину планиран је у укупном износу од 24.004.000,00 КМ и у односу на процјену извршења буџета за 2016. годину мањи је за 140.000,00 КМ. Међутим, када се узму у обзир неутрошена намјенска средства из буџетског оквира у 2016. години у износу од 1.985.000,00 КМ, реални буџетски оквир за 2017. годину већи је за 8,33 одсто.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је оквир буџетске потрошње за наредну годину, који износи 24.004.000,00 КМ, сачињен на основу реалне процјене прихода и примитака. Аџић је истакао да је буџет креиран на начин да има и развојну и социјалну компоненту, али и да се остваре одређене уштеде.
Аџић је рекао да је због неусвајања буџета Општине Градишка за ову годину, проузрокованог нефункционисањем Скупштине општине Градишка, данас утврђен и Нацрт буџета за 2016. годину. Он је појаснио да је овогодишњи буџет у прва два квартала функционисао на бази привременог финансирања, те да је након тога Општини Градишка, сразмјерно средствима коришћеним у 2015. години, буџет наметнут судским путем, све до сазивања сједнице Скупштине општине и његовог усвајања.
На данашњем Скупштинском засједању утврђен је и Нацрт Програма рада Скупштине општине Градишка за 2017. годину и упућен на јавну расправу.
Данас су усвојене и Одлуке о умањењу плата функционера у Општини Градишка за десет одсто и о смањењу одборничких накнада са 540,00 на 460,00 КМ, а према ријечима начелника општине, предвиђено је и умањење издатака за политичке организације, чиме ће бити остварена уштеда од 102.000,00 КМ и ова средства ће, како каже, бити усмјерена у социјалну компоненту за финансирање партиципације за здравствену заштиту пензионерима млађим од 65 година, а биће повећана и издвајања социјалним категоријама преко Центра за социјални рад Градишка.
Усвојен је и Приједлог Плана кориштења средстава остварених од накнаде по основу кориштења шума и шумског земљишта за 2016. годину. Одборници су усвојили и Приједлог Акционог плана јачања система социјалне заштите и инклузије у општини Градишка, те приједлог Одлуке о прихватању грантовских средстава Европске комисије по Пројекту водовод и канализација РС за суфинансирање пројекта доградње система за отпадне воде и водоснабдијевање у општини Градишка. Усвојени су и приједлози одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у оквиру Регулационог плана “Агро-индустријска зона“ Нова Топола.
На
данашњој сједници Скупштине општине разрјешени су досадашњи начелници одјељења Општинске управе и именовани вршиоци дужности.
9dec2016_so_1
За в.д. начелника Службе начелника општине именована је Драгана Илић,
за в.д. начелника Одјељења за општу управу именован је Владо Сладојевић, за в.д. начелника Одјељења за просторно уређење и грађење именован је Саша Суботић, за в.д. начелника Одјељења за комуналне и стамбене послове именован је Бранислав Савић, за в.д. начелника Одјељења за привреду и пољопривреду именован је Бранко Стојнић, за в.д. начелника Одјељења за друштвене дјелатности именован је Давор Глишић, за в.д. начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту именован је Радомир Пјанић, за в.д. начелника Одјељења за економски развој именован је Игор Марчета и за в.д. начелника Одјељења за инспекције именован је Горан Сембер.
Усвојена
су разријешења и именовања појединих директора, Управних и Надзорних одбора предузећа и установа чији је оснивач Општина Градишка.
За
вршиоца дужности директора ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка именован је Тихомир Михајловић, в.д. директора ЈЗУ „Апотека ГрадишкаСвјетлана Ковачевић, в.д. директора ЈУ „Центар за социјални рад“ Градишка Раде Цумбо, а за в.д. директора Јавне установе за предшколско васпитање и образовање дјеце „Лепа Радић“ Градишка именована је Сузана Иваштанин.
Именовани
су чланови 17 сталних радних тијела Скупштине општине Градишка и усвојен је Приједлог Рјешења о утврђивању листе стручњака за пријем службеника у Општинској управи.
9dec2016_so_2