ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „СЛОБОДА ИЛИ СМРТ“

Post Date: 26/04/2017

ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „СЛОБОДА ИЛИ СМРТ“

25april2017_naslovna
У Културном центру Градишка синоћ је приказан документарни филм „Слобода или смрт“ аутора Милана Пилиповића који представља потресно свједочење јединог живог логораша и учесника пробоја концентрационог логора Јасеновац, осамдесетдеветогодишњег Илије Ивановића из Горњих Подградаца.
Ивановић, који је присуствовао премијери, навео је да је у Јасеновац одведен са 13 година, да је у њему провео три године, девет мјесеци и неколико дана, а побјегао је у пробоју логораша 22. априла, док је кући у Горње Подградце дошао 28. априла 1945. године.
Тада, са шеснаест и по година, на вратима родне куће дочекала га је уплакана мајка и први пут је, како каже, спознао да се радост може исказати и јауком.
Ивановић је истакао да је „неки чудни примјерак“ јер је у Јасеновцу у његовој групи имао 350 другова и вршњака, од којих је десет преживјело пробој, а данас је једино он жив.
Иако је преживио страхоте Јасеновца, Ивановићева порука након премијере филма била је „да је љубав најјача на свијету“ и да једино она међу људима може да спријечи да се зло из Јасеновца никада и нигдје не понови.
Аутор, Милан Пилиповић је истакао да је снимање филма почео у јесен прошле године, да је радио цијели тим људи и да је због старости и лошег здравља главног лика страховао да неће успјети завршити филм.

Било је питање како добити од Илије ту причу. Међутим, након петнаестак минута разговора схватио сам да је његово сјећање веома јасно и упечатљиво и да је његова животна судбина готов филмски сценарио којим се можемо бавити и у документарном филму“, рекао је Пилиповић.
Он је нагласио да га је највише одушевио став Ивановића, који представља „ванвременску причу о судбини дјеце у свим ратовима“.
Пилиповић је рекао да овакви филмови треба да допринесу развијању љубави међу људима, толеранцији и разумијевању и да осуде зло.
Ивановић је био учитељ у поткозарском крају, затим у Зеници, гдје је зарадио пензију, а сада живи у родним Горњим Подградцима.
Премијери документарног филма „Слобода или смрт“ присуствовали су начелник општине Градишка Зоран Аџић, народни посланици Славко Дуњић, Милан Шврака и Перица Бундало, бројни представници локалне управе, установа и предузећа и грађани.
Начелник општине, Зоран Аџић, подсјетио је на ријечи Епископа Јована који је истакао да злочин треба записати и додао да је Пилиповић кроз документарни филм записао животни пут Илије Ивановића.
Начелник је навео да је то сјећање на трагедије које је пролазио српски народ и које не смијемо заборавити и додао да је локална управа у договору са СУБНОР-ом одлучила да у Миљевићима поред постојећег спомен-обиљежја подигне бисту Мили Ристићу који је ослободио велики број заробљеника из јасеновачког логора.
Нови документарни филм Милан Пилиповић припрема о Влади Зрнићу из Турјака, који је био партизански курир у Другом свјетском рату и докторирао Војне науке у бившем Совјетском савезу.
Милан Пилиповић је ове године добио Захвалницу Општине Градишка за изузетне заслуге у области новинарства и документарног филма која му је, како каже, значајна подшка и охрабрење за даљњи рад.
25april2017_1