НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА ВЛАДУ ЗРНИЋА, ВЕТЕРАНА РАТА У РУСИЈИ

Post Date: 23/05/2017

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА ВЛАДУ ЗРНИЋА, ВЕТЕРАНА РАТА У РУСИЈИ

23maj2017_vladoz_naslovna

Начелник општине Градишка, Зоран Аџић организовао је данас пријем за Владу Зрнића, ветерана рата у Русији и бившег професора Ваздухопловне војне академије у Москви, који је родом из Турјака.

Аџић је рекао да му је част и задовољство што је имао прилику да угости пуковника руске авијације, који је дијете и борац Козаре.

„Владо Зрнић је 1946. године отишао у Русију и тамо достигао највише степене образовања у војној и инжењерској струци“, истакао је начелник Аџић и додао да је ово прилика да се присјетимо његовог дјетињства, живота и борбе на Козари, као и одласка у Русију. Аџић је истакао да је Зрнић показао изузетну упорност и истрајност и нагласио да је својим радом и животом на најбољи начин представио Србе, тадашњу Југославију и сада Републику Српску.

Начелник општине, рекао је да ће, у договору са СУБНОР-ом, настојати обиљежити догађаје из Другог свјетског рата у којима је учествовао и Владо Зрнић.

Ратни ветеран, пуковник руске авијације, Владо Зрнић истакао је да му пуно значи долазак у родни крај и додао да је раније долазио ријетко,а сада има прилику да долази сваке године.“Сваки пањ ми је драг кад одем горе у Козару, у наша брда“, каже Зрнић и истиче да је о свом дјетињству, ратном путу, тешком животу и пркосу Козарчана у најтежим данима писао у својим књигама.

Зрнић је рекао да велику захвалност дугујемо свим борцима Народно-ослободилачког и Одбрамбено-отаџбинског рата и да захваљујући њима ми данас имамо Републику Српску.

Зрнић се захвалио начелнику Аџићу на пријему као и предузетим активностима којима доприноси развоју Републике Српске. Владо Зрнић је након служења у крајишким партизанским јединицама у Другом свјетском рату и логорских дана у Старој Градишци и Јастребарском, из штаба југословенске Прве армије у Нишу упућен је на школовање у тадашњи Совјетски савез. Послије завршетка војне академије био је пилот у 645. јуришном и 916. ловачком пуку совјетског ваздухопловства, бивши је професор Командне академије „Јуриј Гагарин“.

23maj2017_vladoz_02