ОДРЖАНО 11. ГРБАВАЧКО ПРЕЛО

Post Date: 12/07/2017

ОДРЖАНО 11. ГРБАВАЧКО ПРЕЛО

2017jul26_grb_pr_naslovna

У Грбавцима је синоћ одржана културно-туристичка манифестација Грбавачко прело, под мотом „Да нам се обичаји не забораве“.

Пред око 200 љубитеља изворне народне игре и пјесме, осим домаћина Културно-умјетничког друштва /КУД/ „13 Скојевки“ и Пјевачке групе „Понос Козаре“, наступиле су пјевачке групе и КУД-ови из Бањалуке, Приједора, Костајнице, Козарске Дубице, Кнежице, Горњих Подградаца, Турјака, Нове Тополе, Ламинаца, Рогоља и Врбашке.

Начелник општине Зоран Аџић, који је синоћ отворио 11. Грбавачко прело, рекао је да је то престижна манифестација културе на подручју Градишке која чува обичаје и традицију.

„Организатори Грбавачког прела чувају традицију српског народа општине Градишка и Републике Српске. Народ који има овакву традицију мора да има будућност и перспективу”, нагласио је Аџић.

Члан Пјевачке групе „Понос Козаре“ Јован Шокчевић, рекао је да Грбавачко прело и „Понос Козаре“ његују традицију свог народа, пјевају пјесме које су пјевали њихови дједови, своје воле, а туђе поштују.

Шокчевић је додао да чланови групе „Понос Козаре“ често наступају на подручју Градишке и сусјединих општина, друже се са члановима других пјевачких група и настоје да им узврате гостопримство и угосте их на Грбавачком прелу.

Грбавачко прело, које је одржано синоћ код Омладинског дома, организовали су КУД „13 Скојевки“, Пјевачка група „Понос Козаре“ и Мјесна заједница Грбавци, уз подршку Општине Градишка, Културног центра и општинске Туристичке организације.