12. Дани воћа „Поткозарје 2017“

Post Date: 12/09/2017

12. Дани воћа „Поткозарје 2017“

У Горњим Подградцима одржана је 12. манифестација Дани воћа „Поткозарје 2017“ на којој је стотину излагача са подручја Градишке, као и општина из окружења, изложило више од 30 сотри воћа.
У тешкој производној години воћари општине, излажући најквалитетније што је остало послије временских неприлика, још једном су показали да је Градишка најзначајнија тачка на воћарској мапи.
Изложбени штандови су блистали са 500 експоната најквалитетније јабуке, крушке, шљиве и брескве и поред тешке године која се осим на принос одразила и на квалитет.

Манифестацију је отворио начелник општине Градишка Зоран Аџић, који је рекао да је за произвођаче из Поткозарја и Просаре веома важно да се „Дани воћа“ одржавају у самом срцу производње воћа. Аџић је додао да је циљ локалне управе да ова манифестација прерасте у сајам по којем би општина Градишка била препознатиљива, не само у Републици Српској, него у региону и шире. Начелник општине је изразио задовољство што су воћари и поред лоших временских прилика успјели произвести квалитетне плодове, нагласивши да у будућности, без система навоњавања, противградних мрежа и других заштита, неће бити могућа квалитетна пољопривредна производња.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Чедомир Стојановић рекао је да је ова година била јако тешка за пољопривреднике и додао да је Влада Српске субвенционира производњу у воћарству.
„ У системе за наводњавање у Републици Српској планирано је уложити око 40 милиона КМ. У Подградачком крају планирано је да се поставе системи за наводњавање на површини од 2000 хектара“, рекао је Стојановић.
Предсједник Мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић навео је да подградачки крај има највећи воћарски потенцијал и додао да ресорно министарство значајно подржава воћаре путем подстицаја.
Дане воћа организује Општина Градишка и Мјесна заједница Горњи Подградци у оквиру манифестације “Градишка јесен”.
Општина Градишка у самом је врху по производњи воћа у БиХ. На око 2.000 хектара воћњака око 400 пољопривредних произвођача годишње произведе око 60.000 тона воћа, што чини 40% укупне воћарске производње у цијелој Републици Српској.
На Данима воћа одржани су округли сто и стручна предавања у области воћарства, а поред награда за излагаче, награђен је и најбољи ликовни рад на тему воће. Све ово је праћено пригодним културно-умјетничким програмом.