ДОЧЕК ПРВАЧИЋА У ОШ „СВЕТИ САВА“ ДУБРАВЕ

Post Date: 04/09/2017

ДОЧЕК ПРВАЧИЋА У ОШ „СВЕТИ САВА“ ДУБРАВЕ


Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, начленик Општине Градишка Зоран Аџић и директор Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић, присуствовали су данас дочеку првачића у Основној школи „Свети Сава“ у Дубравама. Министар Малешевић је пожелио свим ученицима и наставници успјешну школску годину првачићима да буду марљиви и добри ђаци.
Истичући да је дочек првачића увијек радостан догађај, министар Малешевић је рекао да је забрињавајуће то што је у већини школа у Српској све мање ученика, што је случај и са Основном школом „Свети Сава“, у којој је почео радни вијек као учитељ.
У овој средини од некадашњих по неколико одјељења првог разреда, дошло се на једно одјељење са 19 првачића у централној и једно одјељење са шест ђака у подручној школи у Ламинцима“, рекао је Малешевић. Он је навео да су Влада Српске и УНДП обезбиједили око 200.000 КМ за реконструкцију Основне школе „Свети Сава“ у Дубравама.
Малешевић је рекао да је Влада Српске обезбиједила 50 одсто средстава за реконструкцију која ће школски објекат „довести у стање енергетске ефикасности“.
Он каже да УНДП сада треба да распише тендер за избор извођача радова, који би, како се нада, требало да буду завршени до зиме.
Прошле године смо обезбиједили око 20.000 КМ за реконструкцију санитарних чворова у овој школи, а у неколико наврата помагали смо да се набави рачунарска опрема“, рекао је Малешевић.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић најавио је да ће, након завршетка реконструкције школе, локална управа издвојити средства за асфалтирање прилазног пута школи, те уређење и освјетљење спортског терена.
Аџић је уручио пригодне поклоне првачићима и истакао да они данас почињу са школовањем које је наљепше доба дјетињства.
Обавеза одраслих је да им након школовања обезбиједимо радна мјеста на којима ће моћи да искористе своја стечена знања“, нагласио је начелник Аџић.
Директор Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић, рекао је да је најдража активност овог савеза рад са најмлађима, посебно са првачићима који постају самостални учесници у саобраћају.
Користимо сваку прилику да укажемо на значај правилног понашања у саобраћају и данас смо овој дјеци донијели поклоне и едукативне материјале из којих ће моћи да науче како да правилно учествују у саобраћају и заштите своје животе“, рекао је Бабић.
Директор Основне школе „Свети Сава“ Дубраве Рајна Солдат, рекла је да је у први разред уписано 27 првачића, али да су родитељи двоје дјеце већ најавили да ће њихова дјеца похађати наставу у једној школи у Лакташима. „Имаћемо 25 првачића, од чега у централној школи у Дубравама 19, у подручној школи у Ламинцима шест, док у подручном одјељењу у Новом Селу није уписан ниједан првачић, рекла је директорица Солдат.