ПРЕДСТАВЉЕН 19. БРОЈ „ГРАДИШКОГ ЗБОРНИКА“ И 20. ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“

Post Date: 27/12/2017

ПРЕДСТАВЉЕН 19. БРОЈ „ГРАДИШКОГ ЗБОРНИКА“ И 20. ЗБОРНИК „ИСТИНА О СРБИМА“


У Културном центру Градишка синоћ су представљени 19. број часописа за друштвена питања „Градишки зборник“ и 20. број зборника „Истина о Србима“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Градишке.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, који је покровитељ ових издања, рекао је да ће локална управа и даље подржавати издавање дјела у којима се записује новија и старија историја општине, као и друга дјела из разних области друштвеног живота.
Уредник „Градишког зборника“ Миленко Гагић, рекао је да је овогодишње издање штампано на преко 300 страна, али да је основни квалитет у садржају.
Овај број „Градишког зборника“ обухвата преко 40 радова из различитих друштвених области – историје, политике, науке, умјетности, књижевности и спорта“, рекао је Гагић. Према његовим ријечима, најупечатљивија тема овогодишњег зборника је присјећање на војну акцију „Бокови“, у којој је 8. августа 1992. године Градишка одбрањена од агресије хрватске војске, а живот за слободу дало 16 бораца.
Предсједник градишке „Просвјете“ Мирко Милисавић, истакао је да оба зборника кроз двије деценије постојања показују национална, духовна и вјерска достигнућа српског народа на овим просторима. „Овогодишња издања зборника карактеришу, до сада, најквалитетнији радови. На конкурс „Истина о Србима“ пристигло је нешто мање прозних и поетских радова него претходних година, али су они били веома квалитетни, а аутори су са цијелог српског говорног подручја“, навео је Милисавић.
У зборнику „Истина о Србима“ објављено је 20 радова, међу којима су по три рада прозе и поезије која су награђена на истоименом литерарном конкурсу.
Прву награду за рад у стиху освојио је Небојша Иваштанин за пјесму „Пред бистом покајницом“. Друга награда припала је Драгојли Поповић из Бошковића, општина Лакташи, за пјесму „То може само Српкиња“, а трећа Сњежани Јокановић из Приједора, за пјесму „Уплакана мајка“.
Најбољи рад у прози – „Свети штап је испливао“, написао је Живко Вујић из Бањалуке. Друга награда припала је Живку Ђузи из Мркоњић Града за причуБожији путоказ“, а трећа Слободану Јанковићу за прозу под називом „Голубан“.