ОТВОРЕНА „ИЗЛОЖБА ЧИСТИХ ТЕХНОЛОГИЈА И МОДЕРНИХ ЕНЕРГЕТСКИХ РЈЕШЕЊА“

Post Date: 20/04/2018

ОТВОРЕНА „ИЗЛОЖБА ЧИСТИХ ТЕХНОЛОГИЈА И МОДЕРНИХ ЕНЕРГЕТСКИХ РЈЕШЕЊА“

Начелник општине Градишка Зоран Аџић отворио је данас у Градишци „Изложбу чистих технологија и модерних енергетских рјешења“, која је приређена у оквиру манифестације четврти „Енергетски дани општине Градишка 2018“.

Начелник Аџић је рекао да је циљ ове манифестације да се прикажу нова технолошка рјешења која се примјењују на подручју општине Градишка, или се планира њихова примјена, а која утичу на смањење потрошње електричне енергије и емисије угљен диоксида, и утичу на очување животне средине.

Он је навео да грађани на изложби могу да виде савремену лед расвјету која би у наредном периоду требала да буде инсталирана умјесто постојеће јавне расвјете у Градишци.
Аџић је истакао да ће приликом завршетка спортске дворане у овај објекат бити инсталисана савремена технолошка рјешења, као што је фото-напонска електрана на крову дворане, топлотна пумпа за загријавање и хлађење и лед расвјета.
Према његовим ријечима, уз помоћ Владе Републике Српске на подручју Градишке енергетски су обновљени објекти градских основних школа „Васа Чубриловић” и „Данило Борковић”, вртић „Лепа Радић”, започети су радови на пројекту енергетске обнове Основне школе „Свети Сава” у Дубравама, ради се пројектна документација за Основну школу „Петар Кочић” у Новој Тополи, а постоји потреба за енергетском обновом и објеката Гимназије и Техничке школе у Градишци.
„Сви морамо да будемо свјесни да морамо смањивати потрошњу електричне и друге енергије, како би сачували животну средину”, нагласио је Аџић.
Санела Бабић координатор за управљање енергијом и заштиту животне средине општине Градишка рекла је да ће „Изложбa чистих технологија и модерних енергетских рјешења“ бити отворена на љетној сцени Културног центра и сутра, локални и гостујући привредници представиће опрему и производе који су у складу са чистим енергетским рјешењима, а за појашњења о намјени и ефектима изложених уређаја биће задужени ученици Техничке школе.

Она је навела да ће другог дана манифестације бити одржана стручна конференција на тему „Добра пракса у управљању енергијом са регионалног и државних нивоа’’ гдје ће стручњаци из области енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије са подручја БиХ, Републике Хрватске, Словеније и Чешке Републике говорити о примјерима добре праксе у управљању енергијом у привреди.
У току ове манифестације организовани су и дани отворених врата у предузећу за производњу намјештаја „Николић” Градишка, гдје грађани, ученици и привредници могу да виде рад предузећа које поред рециклирања дрвног отпада из производње, хлађење производног погона врши системом топлотне пумпе.

Један од излагача је фирма Лединг из Словеније. Представник овог предузећа, Себастијан Доламић каже да ће на „Изложбу чистих технологија и модерних енергетских рјешења“, заједно са компанијом “Grah lajting”, представити уличну лед расвјету. “Са овом расвјетом може се уштедити од 50 до 90 одсто електричне енергије”, истакао је Доламић.