ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ ГРАДИШКЕ И МОНТЕСИЛВАНА

Post Date: 30/04/2018

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ ГРАДИШКЕ И МОНТЕСИЛВАНА

Начелник општине Градишка Зоран Аџић и градоначелник италијанског града Монтесилвано Франческо Марањо потписали су Споразум о братимљењу који је званично означио почетак сарадње и успостављање братимљенских односа ова два града.

Овом приликом, први човјек општине, изразио је велико задовољство због потписивања  Споразума о братимљењу са градом који има богату историју, те привредну, културну и туристичку традицију.

„Стратешки интерес Градишке и Републике Српске јесте чланство у ЕУ и сарадња са градом из земље чланице је велика предност за грађане и привреднике са подручја градишке општине“, нагласио је Аџић.

Начелник општине је додао да ће братимљење са Монтесилваном омогућити бољу привредну, културну и образовну сарадњу, али и сарадњу младих, који ће моћи да упознају културу и традицију Монтесилвана, Италије и ЕУ.

Градоначелник Монтесилвана Франческо Марањо је истакао да према свему што је видио у Градишци постоје сви предуслови за добру привредну, трговинску, културну, туристичку и сваку другу сарадњу градова и њихових становника.

„Иако Градишка још није у ЕУ, ово братимљење може бити подстицај да Унија треба да се прошири. То је била главна визија оних који су основали заједницу европских држава и то треба да омогућимо“, каже Марањо.

Он је навео да је рођен као грађанин Италије, а одрастао као грађанин ЕУ, у којој су рођена његова дјеца за коју се нада да ће постати грађани свијета, те да је сигуран да ће такав смјер имати и грађани Градишке.

Описујући свој град, који се налази у регији Абруцо, Марањо је истакао да Монтесилвано има добру туристичку понуду, море, језера, планине за скијање и једну од најбољих кухиња.

Потписивању споразума о братимљењу Градишке и Монтесилвана присуствовао је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, који је навео да је у неформалном разговору са Марањом договорена и узвратна посјета, кад ће детаљније разговарати о могућности привредне сарадње.

Министар Клокић је у име Владе Српске честитао начелнику Аџићу и градоначелнику Марању потписивање Споразума о братимљењу, који, како каже, може допринијети и јачању сарадње Републике Српске и Италије.

Клокић је захвалио и књижевници Стевки Шмитран, која је рођена у Градишци, а већ годинама живи у Монтесилвану, истичући да је она најзаслужнија за братимљење ова два града, те да је прави амбасадор Републике Српске у Италији.

Стевка Шмитран је за Дан општине Градишка – 24. април, од свог родног града добила Повељу за изузетне заслуге у области образовања, а сматра да је братимљењем Градишке и Монтесилвана почела нова ера у односима Републике Српске, регије Абрузо и Италије.

„Настојаћемо да овај споразум не остане само на папиру, него да га надограђујемо за младе и будућност наших градова и нашег пријатељства“, нагласила је Стевка Шмитран.

Делегација Општине Градишка и града Монтесилвана посјетила је градски спомен-парк, зграду Градске вијећнице и Завичајни музеј у Градишци, као и Основну музичку школу „Бранко Смиљанић“. Делегације су посјетиле и двије компаније/предузећа са подручја наше општине.

Представници града Монтесилвано присуствовали су и академији поводом обиљежавања 25 година постојања Културно-умјетничког друштва „Коловит“ Градишка, која је одржана у Културном центру у вечерњим часовима.