У ОКТОБРУ ЗАВРШЕТАК ЗГРАДЕ СА 32 СТАНА ЗА ИЗБЈЕГЛА И РЕСЕЉЕНА ЛИЦА

Post Date: 18/05/2018

У ОКТОБРУ ЗАВРШЕТАК ЗГРАДЕ СА 32 СТАНА ЗА ИЗБЈЕГЛА И РЕСЕЉЕНА ЛИЦА

Министар за избјегла и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш посјетио је данас општину Градишка, гдје је са начелником општине Зораном Аџићем разговарао о стамбеном збрињавању избјеглих и расељених лица који живе на подручју Градишке.
Након састанка министар Чордаш и начелник Аџић обишли су градилиште зграде са 32 стана у градском насељу Сењак, за чију ће изградњу из Државног пројекта стамбеног збрињавања, подпројекат БХ3, Регионалног пројекта стамбеног збрињавања бити издвојено око 1.250.000 КМ.
Том приликом министар Чордаш је рекао да очекује да ће зграда бити завршена и усељива у октобру ове године, те да ће у њој трајно бити збринуто преко 100 избјеглих лица из Хрватске и ресељених са подручја Федерације БиХ, који живе у Градишци а још нису ријешили своје стамбено питање.
Он је истакао да се у оквиру Регионалног пројекта стамбеног збрињавања граде станови за избјегла и расељена лица на цијелој територији Републике Српске, који ће бити завршени у току ове, или наредне године.
Министар Чордаш је најавио да ће најкасније за два мјесеца, поред наведене зграде почети градња још једне зграде са 32 стамбене јединице чија ће изградња бити финансирана из кредитног програма „ЦЕБ 2“, те да ће реализациом овог пројекта бити стамбено збринута сва лица која тренутно користе колективне смјештаје у Градишци и цијелој Републици Српској.
У Градишци ћемо радити негдје око 100 стамбених јединица а вриједност тих пројеката је око 4.000.000 КМ“, навео је министар Чордаш.
Начелник општине Зоран Аџић је рекао да ће станови у којима ће бити смјешетна избјегла и расељена лица из Хрватске и Федерације БиХ остати у власништву Општине док они трајно не ријеше стамбено питање.
Аџић је навео да је Општина Градишка у израду пројектне документације, грађевинске и друге дозволе за зграду у оквиру пројекта Регионалног стамбеног збрињавања уложила око 160.000 КМ, да ће уложити још средстава за уређење инфрастуктуре, а да је у пројекат изградње зграде, која ће бити грађена у оквиру пројекта „ЦЕБ 2“ Општина уложила око 180.000 КМ.
Начелник Аџић захвалио је министру Чордашу и Влади Републике Српске, који заједно са локалном управом желе коначно да ријеше питање стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица на подручју општине Градишка.