ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „РУСКИ ОФИЦИР СА КОЗАРЕ”

Post Date: 22/05/2018

ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „РУСКИ ОФИЦИР СА КОЗАРЕ”

У Културном центру Градишка синоћ је премијерно приказан документарни филм „Руски официр са Козаре”, аутора Милана Пилиповића. У овом филму Пилиповић је овјековјечио причу о пензионисаном пуковнику руске авијације Влади Зрнићу који стазама свога дјетињства на Козари и Поткозарју води кћерку Јелену и прича јој о њеним прецима.

Пилиповић је рекао да је мотивацију за филм пронашао у Зрнићевој војничкој каријери.

„У тешким временима, након Другог свјетског рата било је веома тешко доћи на водеће совјетске војне академије, а нарочито достићи сам врх на тим академијама што је успио Владо Зрнић. У почетку сам се колебао да ли је могуће урадити документарни филм, какав приступ свему томе дати али ми се чини да сам пронашао прави пут”, рекао је Пилиповић.

Пилиповић је додао да ће након премијере, филм послати на фестивале документарног филма, прије свега у Русију.

Премијери филма је присуствовао Владо Зрнић који је рекао да му је било задовољство учествовати у снимању документарног филма. Он је истакао да су за вријеме снимања обишли Козару путевима којима је он са својом партизанском бригадом ишао за вријеме Другог свјетског рата.

„Прошло је много времена и данас нема трагова те борбе, али је ја памтим и снимајући филм све сам то још једном проживио. Имам двије домовине, овдје ми је завичај, а у Русији ми је дом. О завичају радо пишем, о српском народу и Републици Српској” рекао је Зрнић.

У реализацији музичког дијела документарног филма „Руски официр са Козаре” учествовале су Изворна група #Поткозарје” из Приједора и студенти Пјевачке групе са Катедре за етномузикологију Академије умјетности из Бања Луке.

Асистент на Катедри за етномузикологију, Софија Вучићевић рекла је да је Пјевачка група први пут извела вокалне примјере традиционалне музике за неки филм и додала да им је било задовољство бити дио пројекта јер је то још један начин на који се може представити традиционална музика.

Премијери документарног филма „Руски официр са Козаре” присуствовали су начелник општине Градишка Зоран Аџић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, народни посланици Славко Дуњић и Перица Бундало, бројни представници локалне управе, установа и предузећа и грађани.