У ГРАДИШЦИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Post Date: 08/05/2018

У ГРАДИШЦИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом данас су положени вијенци и цвијеће у спомен-парку у Градишци.

Предсједник Општинског одбора Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата Градишка, Никола Крагуљ рекао је да је у току Другог свјетског рата погинуло око 15 хиљада становника Градишке. Он је истакао да СУБНОР ради на прикупљању података и да ће се током сљедеће године знати тачан број жртава.

“Имамо податке али их треба провјерити, унијети датум рођења и смрти као и мјесто страдања што је битно за вјеродостојност информација. По броју жртава ми смо друга општина у бившој Југославији, одмах иза Козарске Дубице, а трећа у свијету. Сматра се да је сваки четврти становник општине Градишка страдао у Другом свјетском рату”, рекао је Крагуљ.

Предсједник Скупштине општине Градишка, Миленко Павловић рекао је да је Дан побједе над фашизмом једини датум око којег су се сложила сва три народа у Босни и Херцеговини, што говори о значају обиљежавања 9. маја.

Предсједник Павловић је нагласио да су грађани Градишке данас поносни и тужни. Поносни на чињеницу да је побјеђена мрачна сила фашизма, а тужни због бројних жртава.

“Овај датум треба обиљежавати сваке године како се никад не би заборавио јер је побједа над фашизмом највећа побједа у прошлом вијеку”, рекао је Павловић и додао да је обиљежавање још важније у данашње вријеме када постоје индиције да се прекраја прошлост и историја.

Вијенце и цвијеће на Централно спомен-обиљежје жртвама Народно-ослободилачког рата, бисте народних хероја: Стевана Дукића, Лепе Радић и Енвера Шиљка, Спомен-костурницу и Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинскг рата 1991-1995. година положиле су делегације Општинског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, Општине Градишка, Општинске борачке организације, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске и делегације политичких партија.

Вијенци и цвијеће положени су данас и на спомен-обиљежја у Горњим Подградцима и Новој Тополи.