Обавјештење о обиљежавању Свјетског дана бјеснила и обавезама власника паса и мачака

Post Date: 26/09/2018

Обавјештење о обиљежавању Свјетског дана бјеснила и обавезама власника паса и мачака

У свијету се 28. септембар обиљежава као Свјетски дан бјеснила.

Група научника и стручњака је 2006. године основала Глобални савез за контролу  бјеснила и покренула иницијативу за обиљежавање Свјетског дана бјеснила.

Обиљежавањем дана се промовише борба  против бјеснила и подиже свијест људи да се укључе у акцију ради искорјењивања бјеснила.

Бјеснило (Rabies, Lyssa ) је инфективна вирусна болест, од које обољевају  домаће и дивље животиње и човјек, зооноза. Болест је неизљечива и једна је од најсмртоноснијих зооноза, а најчешће обољевају пси, вукови, мачке и лисице.

Узрочник болести вирус бјеснила је неуротропан и узрокује акутну упалу мозга.

Масовно се излучује у слини заражене животиње и обично се преноси блиским контактом са слином  инфициране животиње најчешће уједом.

Појава бјеснила је забиљежена у скоро свим подручјима свијета, а у БиХ и РС је задњи пут дијагностикована код животиња у 2014. години.

Ради заштите здравља људи и животиња од ове опасне зоонозе спроводи се обавезна мјера вакцинације паса старијих од три мјесеца против бјеснила једном годишње, а од 2011. године се на цијелом подручју БиХ и РС  у склопу ИПА пројекта (инструменти предприступне помоћи) којег финансира Европска унија спроводи и орална вакцинација лисица против бјеснила.

Лисице су најважнији резервоар вируса бјеснила и извор заразе, односно главни преносиоци вируса бјеснила у Европи.

Дужност је и власника животиња које се држе на паши да онемогуће контакт дивљих и домаћих животиња

Циљ је да се искорјени бјеснило и постигне статус земље слободне од бјеснила. Приоритет је заштита здравља људи од зооноза као што је бјеснило..

Сходно са важећим ветеринарским прописима власник пса и мачке је обавезан поред вакцинације против бјеснила обиљежити  пса и мачку микрочипом, имати исправу о упису у Регистар паса и мачака и вакцинисању пса и мачке против бјеснила.

Вакцинацију, обиљежавање, унос у регистар и издавање докумената врши овлаштена ветеринарска организација.

Сви власници паса и мачака су обавезни заштити здравље животиња од инфекција кроз вакцинацију и контролу паразита, обезбједити им потребну и редовну количину хране и воде, те бринути о њиховој добробити укључујући потребе понашања, смјештаја и хигијене, као и од нежељене репродукције кроз контрацепцију или стерилизацију.

Власник је обавезан да контролише размножавање  кућног љубимца.

Власник пса и мачке је обавезан да пријави набавку, односно да одјави животињу у случају губитка животиње (угинућа, нестанка, продаје, даровања) најкасније у року од осам дана од насталог догађаја овлаштеној ветеринарској организацији, која врши упис у регистар, као и сваку другу промјену и промјену здравственог стања, а ОДМАХ ако озљеди људе.

Везано за контролу размножавања паса на подручју Градишке је започета реализација Програма масовне стерилизације напуштених паса и власничких паса Фондације Dogs trust путем Ветеринарске амбуланте „Вуквет“ доо Градишка.

Више информација потражите у Ветеринарској амбуланти „Вуквет“ доо Градишка, Мајора Милана Тепића број 3, телефон 051/816-377.