ОБИЉЕЖЕН ДАН 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

Post Date: 17/09/2018

ОБИЉЕЖЕН ДАН 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

Служењем парастоса за погинуле борце и полагањем вијенаца у недјељу, 16. септембра, у Мјесној заједници Машићи обиљежено је 27 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је 16. Крајишка моторизована бригада била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, са огромном ватреном моћи, борбеним искуством, изузетно успјешним командовањем и пробраним борцима.

Помоћник команданта ове бригаде Недељко Маџар истакао је да је 16. Крајишка бригада била ненадмашна у релизацији својих борбених задатака на више од 20 ратишта. Он је нагласио да је своје животе у темеље Републике Српске уградио је 437 бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде, а више од 2.000 бораца је рањено.

Одликовани борац 16. Крајишке моторизоване бригаде Раде Мајсторовић, који је у рату био и рањен, каже да има и ружних и лијепих успомена на ратни пут бригаде, те да му је драго што има прилику да види своје саборце.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић истако је да је 16. Крајишка моторизована бригаде кренула на свој ратни пут управо са подручја општине Градишка, из Машића.

„Наша је обавеза да због погинулих бораца чувамо и развијамо Републику Српску, без које нема опстанка српског народа на овим просторима“, нагласио је Аџић.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту општине Градишка Радомир Пјанић рекао је да је веза 16. Крајишке моторизоване бригаде и Градишке нераскидива, напомињући да су у њеном саставу била 1.663 бораца са подручја Градишке.

Припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића на свој ратни пут дуг 1.727 дана. Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и на Мањачи. Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српску, а око 2.000 је рањено.

За све учињено у Одбрамбено-отаџбинском рату бригада је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.