ЕКОНОМСКО ОСНАЖЕЊЕ ЗА КОРИСНИКЕ ПРОГРАМА ЗА ОПОРАВАК ОД ПОПЛАВА

Post Date: 19/11/2018

ЕКОНОМСКО ОСНАЖЕЊЕ ЗА КОРИСНИКЕ ПРОГРАМА ЗА ОПОРАВАК ОД ПОПЛАВА

У оквиру Програма опоравка од поплава данас су представници УНДП-а и Општине Градишка потписали Уговоре са пет изабраних корисника економске компоненте којима су додијељени пољопривредни пакети вриједности од по 5.000 КМ.

Начелник Службе начелника општине Градишка Драгана Илић рекла је да је УНДП 2015. године расписао јавни позив и да се тада Општина Градишка није пријавила. Она је појаснила да је  позив за додјелу средстава за опоравак од поплава обновљен прошле године и да је након пријаве локалне управе 14 корисника из Градишке уврштено у наведени програм, међу којима је и пет корисника средстава за економско оснаживање.

Начелница Службе начелника општине информисала је да ће пет изабраних корисника добити донације у виду пластеника, пољопривредних прикључака и електричних маказа за орезивање воћа, нагласивши да донација подразумијева и стручни надзор и подршку агронома.

Пластенике су добили пољопривредници из Новог Села Горан Јанковић и Брано Рачић.

Јанковић је истакао да се производњом поврћа бави на отвореном и да ће му пластеник помоћи да унаприједи производњу.

Рачић је рекао да се бави пластеничком производњом расаде и да ће захваљујући донацији моћи да удвостручи тренутну производњу.

Програм за опоравак од поплава – стамбено збрињавање представља наставак напора ЕУ на ублажавању посљедица катастрофалних поплава из 2014. године.

Вриједност Програма за опоравак од поплава, који финансира ЕУ, а имплементира УНДП у БиХ у сарадњи са Владом Републике Српске, Владом Федерације БиХ и локалним заједницама, износи 15 милиона евра.