ОДРЖАНО 19. РЕДОВНО ЗАСЈЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

Post Date: 29/11/2018

ОДРЖАНО 19. РЕДОВНО ЗАСЈЕДАЊЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

У сали за сједнице Скупштине општине Градишка одржано је деветнаесто редовно скупштинско засједање на коме су поред, Нацрта Програма рада Скупштине општине Градишка за 2019. годину, усвојени Нацрт ребаланса Буџета општине за 2018 годину и Нацрт Буџета општине за 2019. годину.

Начелник општине Зоран Аџић, рекао је да Нацрт ребаланса буџета за ову годину износи  31.702.000 КМ,  што је за 1.902.000 КМ или 6,38 одсто веће од плана буџета за текућу годину. Он је појаснио да је током године дошло до повећања буџетских прихода и прилива грантовских средстава Владе и предсједника Републике Српске, због чега је буџет за ову годину Нацртом ребаланса знатно увећан, те истакао да је ријеч о реалним средствима и реалном извршењу буџетских обавеза.

На данашњем засједању усвојен је и Нацрт Буџета општине за 2019. годину у износу од 30.115.000 КМ.

„Нацрт Буџета за наредну годину нешто је мањи од Нацрта ребаланса Буџета за текућу годину, јер средства евентуалних грантова и донација којих ће бити у 2019. години не могу да буду уврштена у планирани буџет“,  рекао је начелник општине. У складу са наведеним начелник општине је истакао да ће локална управа наставити динамику инфраструктурне изградње, прије свега у Агроиндустријској зони у Новој Тополи, с циљем стварања услова за квалитетнији живот грађана, привредни развој и отварање нових радних мјеста.

Начелник  је истакао да су одборници Скупштине општине били конструктивни у расправама о кључним документима за функционисање локалне управе и позвао све заинтересоване институције и грађане да у јавној расправи доставе евентуалне приједлоге и примједбе на усвојене нацрте.

Одборници Скупштине општине усвојили су и Нацрт Стратегије развоја општине  Градишка за период од 2019. до 2027. године која је рађена по Методологији за интегрисано планирање локалног развоја коју као стандардизован приступ планирању локалног развоја препоручује Влада Републике Српске и Савез општина и градова Републике Српске. Израда Стратегије развоја општине Градишка реализује се у оквиру Пројекта локалног интегрисаног развоја (ЛИР), који представља заједничку иницијативу Европске уније (ЕУ) и Развојног програма Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ).

Усвојен је и низ Нацрта програма који одређују висину и начин утрошка одређених буџетских средстава у 2019. години. Разматране су а затим и усвојене информације о стању у области образовања на подручју општине у школској 2017/2018. години, као и информација о функционисањеу мјесних заједница на подручју општине. Одборници су усвојили и одлуку о оснивању Јавне установе “Градско позориште”, а за вршиоца дужности директора ове установе именован је Драшко Видовић.

Скупштина општине разријешила је дужности досадашњег замјеника начелника општине Градишка Огњена Жмирића, који је изабран за посланика у Народној скупштини Републике Српске, а за новог замјеника начелника именована је Драгана Илић, која је до сада била начелник Службе начелника општине.

За вршиоца дужности начелника Службе начелника општине именован је Горан Суботић.

Прихваћен је и план комуникације одборника  Скупштине општине са грађанима у 2019. години, те приједлози аката из области имовинско-правних односа.