ОБИЉЕЖЕН 3. ДЕЦЕМБАР-МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Post Date: 03/12/2018

ОБИЉЕЖЕН 3. ДЕЦЕМБАР-МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Данас је у Културном центру Градишка поводом обиљежавања Међународног дана лица са инвалидитетом – 3. децембра, Удружење ампутираца „УДАС” Градишка организовало округли сто на тему „Положај лица са инвалидитетом у друштву“. Овим поводом предсједник Удружења ампутираца „УДАС“ Саша Дејановић и начелник општине Зоран Аџић потписали су Споразум о сарадњи на пружању помоћи лицима са инвалидитетом на подручју општине Градишка.

Начелник Аџић је рекао да је у овај споразум преточено све што је локална управа и радила у 2017. и 2018. години у савладавању архитектонских баријера и ријешавању других проблема лица са инвалидитетом.

“У наредној години ћемо сигурно наставити са отклањањем архитектонских баријера. Социјално угрожена лица са инвалидитетом имаће предност у исплати једнократних новчаних помоћи а  пажња ће бити усмјерена и на укључивање лица са инвалидитетом у програм непрофитног социјалног становања који се имплементира на подручју општине“, навео је Аџић. Први човјек општине је истакао да је овим споразумом предвиђено да се у оквиру дјеловања Привредног савјета одржи састанак са привредницима с циљем указивања на повластице које се могу остварити приликом запошљавања лица са инвалидитетом.

Општина Градишка једна од ријетких локалних управа која издваја буџетска средства за рад свих удружења лица са инвалидитетом.

“Буџетска издвајања у овој години већа су за 9 одсто у односу на 2017., на истом нивоу предвиђена су и за наредну годину а са додатним средствима биће подржане и њихове манифестације”, истакао је Аџић.

Предсједник Удружења “УДАС” Саша Дејановић захвалио је начелнику Аџићу и локалној управи на подршци, наводећи да је округли сто организован у оквиру пројекта „Обиљежавање 3. децембра – Међународног дана лица са инвалидитетом у Градишци“, који Удржење “УДАС” реализује у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице БиХ.