ОСВЕШТАНО СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ У МИЛОШЕВОМ БРДУ

Post Date: 06/07/2019

ОСВЕШТАНО СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ У МИЛОШЕВОМ БРДУ

У Милошевом Брду данас је освештано спомен обиљежје на мјесту гдје су усташе 3. јуна 1944. године  из правца Орахове звијерски убиле 14 мјештана села Гашница. Спомен обиљежје су подигли Град Градишка, ЈУ Завичајни музеј и СУБНОР Градишка на иницијативу Јове Зрнића и Живка Кукавице.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да ово обиљежавање, послије скоро 75 година, представља показатељ колико је страдање српског становништва у Другом свјетском рату и да још сва мјеста на којима су наши преци изгинули и побијени нису обиљежена.

Освештању  споменика су присуствовали  потомци настрадалих. Један од потомака Милан Бакић, којем је бака Ружа Мандић настрадала на овом мјесту, испричао је да су усташе опколиле његову мајку и њеног брата, и одвели их на мјесто на коме се данас налази спомен обиљежје. Ту су их покушали убити али су они неким чудом успјели да преживе.

Испред Завичајног музеја Бојан Вујчић је рекао да се нажалост чекало 75 година да се ово спомен обиљежје подигне, али  сада је подигнуто и на нама је да баштинимо ову традицију и да се  сјећамо жртава.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници Градске управе Градишка, СУБНОР-а, Завичајног музеја и потомци настрадалих.