КЊИЖЕВНО ПОПОДНЕ „ПОЕТИКА И МАШИЋКЕ БУНЕ“

Post Date: 30/09/2019

КЊИЖЕВНО ПОПОДНЕ „ПОЕТИКА И МАШИЋКЕ БУНЕ“

У оквиру „Градишке јесени 2019“ на излетишту „Мајур“ у Машићима у суботу, 28. септембра, одржана је  манифестација „Књижевно поподне-поетика, музика и машићке буне“.

Организатор Жељко Галоња, рекао је да је циљ ове манифестације борба против заборава те покушај да се расвјетли наша славна и честита прошлост која  је мало помињана у прошлом вијеку.

“Ово је буна у мирнодобским условима коју дижемо сами против себе, јер сваки побуњеник треба да уђе унутар себе и да очисти све негативности које посједује а то је небрига према историји, према нашој традицији и првенствено да сачувамо Српски језик и Ћирилично писмо”, истакао је Жељко Галоња.

Галоња је додао да је „Машићка буна“ врло мало помињана те да су биле две буне, једна 1806. године и друга  1834. године те да је прва била јако важна јер представља једну од првих буна која је подигнута на подручју Босне и Херцеговине.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности  Давор Глишић, рекао је да смо у протеклих мјесец дана имали прилику пристуствовати многим привредним, спортским и културним манифестацијама  у склопу “Градишке јесени 2019”, која постаје традиција и бренд Градишке.

Глишић се захвалио организаторима који су обогатили програм “Градишке јесени 2019”, манифестацијом која на симболичан начин осликава историју српског народа која представља сталну и непрестану борба за слободу.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Градишка, Данка Мирјанић, рекла је да је “Градишка јесен 2019” била богата  разним манифестацијама које су биле подједнако значајне те додала да се у наредном периоду планира организација низа манифестација у оквиру “Градишке зиме 2019”.

Манифестацију је организовало  Удружење „Скомрах“ и Удружење књижевника Републике Српске Подружница Градишка. У програму су учествовали пјесници, изворне групе, камерни хор и школски оркестар Основне школе „Вук Стрефановић Караџић“, глумци, фрулаши, гуслари и други умјетници са подручја Градишке и околних општина.