ОДРЖАНИ ДАНИ СТАРИХ ЗАНАТА, ВИТЕШТВА И ТРАДИЦИЈЕ

Post Date: 20/09/2019

ОДРЖАНИ ДАНИ СТАРИХ ЗАНАТА, ВИТЕШТВА И ТРАДИЦИЈЕ

У Градишци је данас, по трећи пут, одржана манифестација „Дани старих заната, витештва и традиције“, коју су у оквиру „Градишке јесени 2019“ организовали Културни центар и Завичајни музеј.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да изложба старих заната треба све да подсјети како се некада живјело и радило, да грађани, посебно дјеца и млади, виде који су то занати некада били тражени, а сада полако нестају под притиском нових технологија.

„Желимо да пренесемо новим генерацијама како се некада живјело и производило на овим просторима и да сачувамо културну баштину Градишке и Републике Српске“, нагласио је градоначелник Аџић.

Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић навео је да се на изложби старих заната представило 17 занатлија и неколико удружења која се баве очувањем традиције овог краја и одржан је концерт етно групе „Ива“.

Сепетар Душан Станишљевић из Турјака рекао је да се плетењем сепета бави око 30 година, те да је ову вјештину научио од оца. Станишљевић каже да су се сепети некада много више продавали и користили, али да се и сада може нешто додатно зарадити.

Ковач Рајко Бакић из Крушкика навео је да је овај занат у дјетињству научио од оца, али да је интензивније почео ковати прије тридесетак година. Додао је да посла и даље има, али много мање него раније.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да је у градском парку организовано „витешко село“ као једна велика дјечија играоница са приказима мачевања витезова и дјечијим мачевањем, гађањем луком и стријелом, школом јахања и разним полигонима и такмичењима за дјецу.

„Покушавамо бар на један дан да дјеци вратимо витешке игре, да их видимо како се свему томе радују“, нагласио је Вујиновић.

Глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица рекао је да је његов задатак био да дјеци у интеракцији са њима прикаже витешки живот и вјештине и јахање коња.

Он је додао да је дјеци приказао и борбу витеза на коњу и витеза на земљи, како би приказао надмоћ витеза коњаника, кога краси елеганција покрета и историјска димензија споја коња и човјека.

У „витешком селу“ учествовали су козарачки витезови „Русаг“, Народно позориште Републике Српске са својим репликама средњовјековних ношњи, глумци и аниматори из Бањалуке, те коњички клуб „Посавко“, Ловачко удружење „Просара“, Удужење „Мост“ и КУД „Коловит“ из Градишке.