ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ СМАЊЕЊА ПОПЛАВНОГ РИЗИКА У НОВОЈ ТОПОЛИ

Post Date: 21/10/2019

ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ СМАЊЕЊА ПОПЛАВНОГ РИЗИКА У НОВОЈ ТОПОЛИ

У Агро-индустријској зони Нова Топола данас је обиљежен завршетак радова на пројекту „Смањење поплавног ризика у сливу ријеке Врбас”, у оквиру којег је за изградњу система прикупљања оборинских вода у овој зони уложено 1.260.000 КМ.

Пројекат Развојног програма УН /UNDP/ „Смањење поплавног ризика у сливу ријеке Врбас”, финасиран је са 60 одсто средствима из Глоболног фонда за животну средину /GEF/ и са 40 одсто из буџета Града Градишка, а реализован је у сарадњи са Министарством просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске.

Ресорни министар Сребренка Голић рекла је да је Министарство у сарадњи са УНДП-ом 2015. године обезбједило 5.000.000 америчких долара за реализацију пројекта смањења ризика од поплава у 14 локалних заједница у сливу ријеке Врбас.

Она је истакла да је више од 60 одсто средстава утрошено у инфрастуктурне радове, додајући да је циљ пројекта у Агро-индустријској зони Нова Топола био да се изградњом главног канализационог колектора и секундарне мреже, путем двије црпне станице, оборинска вода одведе до реципијента и тако смањи ризик од поплава.

„Ово није смо пројекат који смо обезбједили за локалне заједнице у Републици Српској, јер су се пријавиле и општине из Федерације БиХ, као што су Јајце, Доњи Вакуф и Бугојно“, навела је министрица Голић.

Она је нагласила да се пројекат завршава наредне године и да је пројекат доприњео да је слив Врбаса један од најуређенијих сливова, у смислу раног упозоравања на поплавне ризике.

Министрица је додала да је у протеклих десет година у 14 локалних заједница у сливу Врбаса причињена штета од поплава већа од 160.000.000 КМ, од којих је 130.000.000 КМ штета која је настала у поплавама 2014. године.

Она је подсјетила да су у ранијим пројектима инсталисане падавинске станице, оспособљени хидрометеоролошки заводи, опремљене цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ.

Голићева је најавила да ће веома брзо на подручју цијеле БиХ бити започета реализација пројеката везаних за енергетску ефикасност, у који ће укупно бити утрошено 17.000.000 КМ.

Резидентна представница УНДП-а у БиХ Стелиана Недера рекла је да је циљ пројекта који је реализован у Новој Тополи прилагођавање климатским промјенама, те изразила задовољство јер су у сарадњи са партнерима овај пројекат реализовали на 21 локацији у сливу Врбаса.

„За те пројекте УНДП је издвојио више од 3.000.000 КМ, а локалне заједнице су осигурале суфинансирање додатних 34 одсто средстава“, појаснила је Недера.

Она је додала да је овим пројектом смањен ризик од поплава за 50.000 становника и 190 привредника у сливу Врбаса.

„Да овај пројекат доприноси смањењу ризика од поплава доказано је у поплавама током маја ове године, када није било већих штета у локалним заједницама овог ријечног слива“, рекла је Недера.

Она је навела да је у оквиру пројекта развијена платформа за прогнозирање и упозоравање, те израђена мапа опасности и ризика од полава, коју је данас и уручила министраици Голић.

Недера је је додала да је урађен и план управљања поплавним ризиком, што све доприноси да је сада слив Врбаса најуређенији у БиХ и у рангу са ријечним сливовима у ЕУ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су у Агро-индустријској зони у Новој Тополи у току велики инфрастуктурни радови који имају за циљ да, осим постојећих десет компанија, у ову зону дођу и други домаћи и страни инвеститори.

Аџић је истакао да је завршетак наведеног пројекта веома заначајан за ову зону, те захвалио Влади Републике Српске и министрици Голић, која је помогла да се добију адекватне дозволе за реализацију овог пројекта, те резидентном представнику УНДП-а Стелиани Недери, обзиром да је УНДП обезбједио грант средства.

Он је навео да је у  периоду јаких киша подручје зоне у Новој Тополи постајало једно мало језеро, те да није било могуће даље развијати зону без изградње система одводње оборинских вода.

„Ради се о изградњи 1.400 метара оборинске канализације, гдје су створени предуслови за прикупљање атмосферских падавина, а обезбјеђено је додатних 800.000 КМ за изградњу двије црпне станице, како би оборинска вода била усмјерена у канал Осорина – Борна – Љевчаница, који и служи као заштита од поплава на овом подручју и одводи воду у ријеку Врбас“, навео је Аџић.

Он је додао да ове двије црпне станице имају капацитет одводње оборинских вода са подручја цијелог насељног мјеста Нова Топола.

Аџић каже да постоји интерес великих компанија да граде своје погоне у Новој Тополи, али да је стратешки интерес Градишке да у ову зону доведе компанију која би се бавила откупом и прерадом пољопривредних пороизвода са подручја Лијевча поља и Поткозарја, јер би то био додатни развојни подстицај за 3.000 пољопривредних газдинстава на подручју Градишке.