ПРЕЗЕНТОВАНИ РЕЗУЛТАТИ ДОСАДАШЊЕГ РАДА НА ДОКУМЕНТАРНО ИГРАНОМ ФИЛМУ „ВЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ, СРПСКИ УЧИТЕЉ“

Post Date: 10/12/2019

ПРЕЗЕНТОВАНИ РЕЗУЛТАТИ ДОСАДАШЊЕГ РАДА НА ДОКУМЕНТАРНО ИГРАНОМ ФИЛМУ „ВЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ, СРПСКИ УЧИТЕЉ“

У Градској управи Градишка презентовани су резултати досадашњег рада на Документарно играном филму „Вељко Чубриловић, српски учитељ“ и пројекту и документарном филму о Бориславу Њежићу, једном од највећих европских имена када је ријеч о мозаику.
Презентацији су присуствовали градоначелник Зоран Аџић са сарадницима, аутор филма Милан Пилиповић, главни глумац Златан Видовић, сценариста Драшко Видовић, представници Завичајног музеја Градишка и други чланови тима.
Градоначелник је рекао да је обавеза Градске управе да подржи историју Градишке и врати значај познатим личностима које су поријеклом из Градишке.
Када погледамо историју Градишке многе ствари су заборављене, али обавеза нас који сада живимо на простору Градишке је да поново вратимо значај који је она кроз историју имала“, истакао је градоначелник.
Градоначелник је нагласио да је породица Чубриловић једна од најзначајнијих породица поријеклом из Градишке и да сама одлука и идеја Завичајног музеја Градишка да се крене у уређење трга породици Чубриловић на мјесту гдје се налазила њихова кућа значи да они нису заборављени.
Он је рекао да ће Градска управа помоћи активности у вези филма о Чубриловићима те изградњу трга и додао да је такође у плану да легат умјетника Њежића буде изложен у Завичајном музеју Градишка те да се сваке године одржава манифестација у његову част.
Градоначелник је навео да се величина младих људи који су покренули ове пројекте огледа у идеји да врате Градишку у историјски период када је носила епитет „Мали Београд“.

Виши кустос у Завичајном музеју Градишка Бојан Вујчић рекао је да је период „Мали Београд“ у коме су живјели Чубриловићи период највећег броја националних друштава и школа.
Он је истакао да је породица Чубриловић позната по школској спреми, јер су сви њени чланови имали високо образовање.
 „Иако је ово била једна трговачка породица све своје капацитете је уложила у образовање. Докторица Стака Чубриловић која је дипломирала 1911. године у Прагу била је прва жена доктор у БиХ, а осим ње из те породице први доктор у БиХ био је и Перо Ивановић“ рекао је Вујчић.
Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да приводе крају снимање филма и да су били у многим срединама у којима се школовао и живио Вељко Чубриловић.
Пилиповић је навео да се документарним дијелом покушава приближити живот, улога и значај Вељка Чубриловића пред почетак Првог свјетског рата и да је преостао још да се уради играни дио филма који је веома захтјеван.
Сценариста Драшко Видовић рекао је да је писање сценарија за играни филм велики посао који сценаристи раде годинама.
Одлучили смо се за кратке сцене у трајању од 15 минута и сценарио за овај филм је у завршној фази“, истакао је Видовић.
Он је нагласио да очекују да ће урадити квалитетан филм који ће бити репрезентативан за Градишку.