ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ДОДЈЕЛИ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Post Date: 11/12/2019

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ДОДЈЕЛИ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Градоначелник Градишке Зоран Аџић потписао је данас уговоре о додјели бесповратних средстава са изабраним корисницима из Програма подстицаја економском развоју и запошљавању у партнерству са МЕГ пројектом кроз финансијску подршку почетницима у пословању.
Градоначелник је рекао да је потписан уговор са шест привредних субјеката са подручја Градишке, који су почетници у пословању, а испунили су услов да су регистровани  у 2018. години.
Додјељено је 80.000 КМ, које су у реципрочном износу обезбијеђене кроз МЕГ пројекат и буџетска средства Града Градишка.
Градоначелник је нагласио да је Градишка заједно са 18 општина и градова из БиХ лидер у оквиру МЕГ пројекта и да је успјела обезбједити додатних 40.000 КМ с циљем да се помогну компаније из „Start up“ програма.
Аџић је оцјенио да су програми које проводи локална управа веома значајни за привредни развој, те да је у 2017/18. години за 57 компанија са подручја града додјељено 340.000 КМ.

Ове године смо дозначили из градског буџета 120.000 КМ подстицаја за привредне субјекте за набавку основних средстава“, додао је Аџић.
Он је рекао да су значајна средства у износу од 400.000 КМ обезбјеђена путем Завода за запошљавање Републике Српске у оквиру пројекта запошљавања младих људи до 35 година.
Аџић је апеловао на све привредне субјекте и оне који почињу своје привредне активности да се обрате Развојној агенцији Градишка, јер ће путем њих моћи аплицирати код међународних организацијa и удружења која додјељују подстицаје за мала и средња предузећа.
Начелник Oдјељења за приведу и пољопривреду Бранко Стојнић је рекао да је јавни позив био расписан 30 дана, те да је на позив аплицирало осам привредних субјеката, али да је само њих  шест задовољило услове за додјелу бесповратних средстава.
Привредни субјекти тренутно запошљавају шест радника, али у наредном периоду имају обавезу да запосле најмање још шест радника“, истакао је Стојнић.
Стојнић је додао да ће средства бити утрошена за набавку опреме и запошљавање нових радника те да привредни субјекти имају обавезу властитог учешћа у износу од 20 одсто.
Директор фирме „Жабац“  која се бави производњом органског воћа и поврћа Марко Каран рекао је да  у наредном периоду планира уплатити свој дио инвестиције како би добио средства од којих планира купити пољопривредну машину за припрему земљишта, кућицу за пласирање производа и машину за сјечењe лиснатог поврћа.
Он је додао да је добио средства у износу од 10.000 КМ и да му ова средства значе много јер ће брже моћи обављати процес бербе поврћа.
Драган Зељић из дрвопрерађивачког предузећа „Вудмил“ рекао је да очекује да ће добити средства у износу од 19.819 КМ за која је и аплицирао. Планира да запосли два радника и да прошири производњу.