ГРАДИШКА: НЕМА ЗАРАЖЕНИХ ВИРУСОМ КОРОНА, СЕДАМ ЛИЦА У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

Post Date: 12/03/2020

ГРАДИШКА: НЕМА ЗАРАЖЕНИХ ВИРУСОМ КОРОНА, СЕДАМ ЛИЦА У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

У просторијама Градске управе данас је одржана сједница Штаба за ванредне ситуације града Градишка поводом актуелне епидемиолошке ситуације везано за вирус „корона“.

Епидемиолошка ситуација на подручју Градишке је стабилна и под контролом, нема регистрованих случајева заразе вирусом корона, а под здравственим надзором и у кућној изолацији је седам лица која су боравила у подручјима која су захваћена епидемијом, изјавио је градоначелник Зоран Аџић.

Градоначелник је рекао да је на данашњој сједници градског Штаба за ванредне ситуације констатовано да, ако буде заражених вирусом корона, у року 24 сата Дом здравља и Болница Градишка могу да обезбиједе простор за изолацију таквих лица.

“Градска управа ће у свим кризним ситуацијама бити на услузи здравственим установама и у функцији превентивног дјеловања. Нема потребе за паником, али морамо бити савјесни и да се грађани који имају било какве симптоме и сумње да су заражени вирусом корона јаве у Дом здравља”, рекао је Аџић.

Градоначелник је нагласио да ће градски Штаб за ванредне ситуације упутити дописе надлежним институцијама да на граничном прелазу Градишка буду уведене појачане контроле лица која долазе из подручја која су захваћена вирусом корона.

Градоначелник је навео да је Штаб за ванредне ситуације донио и закључак да здравствена и санитарна инспекција појачају контроле у угоститељским објектима и играоницама.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да је седам лица, која су под здравственим надзором и у кућној изолацији, допутовало из Италије, Њемачке и Хрватске, односно из Ријеке.

Тепавац је поновила да у оваквим ситуацијама нема потребе за великим страхом, те да је потребно извући поуке из искустава у земљама које су у већој мјери већ захваћене вирусом корона.

“Сви заједно имамо грађанску одговорност да спријечимо ширење заразе, да сви они који долазе из подручја захваћеним вирусом корона да се јаве надлежним службама. Хигијенско-епидемиолошка служба увела је двадесетчетворочасовно дежурство и сви који долазе из захваћених подручја, без обзира да ли имају симптоме вируса, треба да се јаве на број телефона 051/826-745 и добиће потребна упутства”, навела је Тепавчева.

Она је апеловала да грађани што више бораве на отвореном и придржавају се стандардних превентивних мјера, као што је често прање руку, кијање и кашљање у марамицу, те појачано провјетравање и дезинфекција просторија.

Тепавац је поручила родитељима да дјецу не воде у играонице гдје долази доста дјеце која још нису имунолошки зрела и подложнија су инфекцијама.