ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА 30 СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА

Post Date: 29/04/2020

ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА 30 СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА

У Градишци је данас почела подјела 30 сјеменских пакета за прољећну сјетву поврћа, које је обезбједила Градска управа.

Начелник за привреду и пољопривреду града Градишка Бранко Стојнић рекао је да се Градска управа укључила у активности оснаживања прољећне сјетве, коју је раније покренуло Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те обезбједила додатне сјетвене пакете.

„Ови сјеменски пакети намјењени су корисницима социјалне помоћи, вишечланим породицама, породицама из борачке популације и одређеном броју пољопривредних газдинстава у мјесним заједницама“, истакао је Стојнић.

Он је навео да сваки сјетвени пакет садржи 50 килограма ђубрива, 25 килограма сјеменског кромпира, три килограма сјеменског лука, ситна сјемена разног поврћа, три килограма водотопивог ђубрива, прскалицу и расад.

„Овај пакет довољан је да се засије 500 квадрата земљишта и тако обезбједе довољне количине хране за ове породице“, додао је Стојнић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Доњи Подградци Миленко Јанковић истакaо је да је подјела додатних сјеменских пакета велика подршка од стране Градске управе и градоначелника, обзиром да ће то обезбједити да своје баште засију домаћинства која у овом времену кризе изазване пандемијом вируса корона нису у могућности да обезбједе довољно репроматеријала за прољећну сјетву.

Јанковић је навео да је Градска управа додјелила сјеменске пакете за два домаћинства из Доњих Подградаца, а да је још 15 породица из ове мјесне заједнице добило пакете Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ресорно Министарство обезбједило је укупно 9.000 сјетвених пакета за све локалне заједнице у Републици Српској, од којих 400 за Градишку, а одабир корисника извршили су Градска борачка организација, Удружење родитеља са четворо и више дјеце, мјесне заједнице и Центар за социјални рад Градишка.