МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ ПОСЈЕТИО КОМПАНИЈЕ ИЗ ОБЛАСТИ ТЕКСТИЛНЕ ИНДУСТРИЈЕ 

Post Date: 06/05/2020

МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ ПОСЈЕТИО КОМПАНИЈЕ ИЗ ОБЛАСТИ ТЕКСТИЛНЕ ИНДУСТРИЈЕ 

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас  привредна друштва из области текстилне индустрије у Градишци која се баве производњом заштитне опреме: предузеће „Марди“, компанију „Гончин“ и постројење предузећа „Хакадеш“.

Министар Петричевић је рекао да је циљ посјете упознавање дјелатности компанија с обзиром да је због тренутне ситуације узроковане вирусом корона дошло до преорјентисања производње привредних друштава сходно потребама тржишта и великој потражњи за заштитним маскама.

„Фирма Марди се преусмјерила у производњу заштитних маски и тржиште је нашла у Њемачкој. У разговору са власницима чули смо услове под којима раде, да се придржавају прописаних мјера и да процес рада тече несметано“, рекао је Петричевић и додао да је евидентно да ће се активности предузећа прије епидемије наставити када се стање на тржишту нормализује и да ће се проширити у дијелу који се тиче шивења заштитних маски за тржиште Европске уније.

„Влада Републике Српске је у старту појаве епидемије дала упуте привредницима с циљем да се задрже радна мјеста и нагласио да се сходно томе поступа у смислу исплата доприноса за март мјесец свим привредним субјектима који су престали са радом одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације и локалних штабова, а за април исплата нето плата свима који нису могли радити одлуком штабова као и онима који су имали отежано пословање“, навео је Петричевић.

Он је подсјетио да привредни субјекти на сајту Владе могу да се пријаве за остваривање права.

Петричевић је рекао да предстоји посткризни период који ће захтјевати значајне активности подизања привреде, а  такође ће према његовим ријечима бити одређени фондови који ће омогућити привредницима да дођу до средстава за своје активности.

Директор предузећа „Марди“ из Градишке Стево Ристић рекао је да производња функционише као и прије само што се не баве производњом женске конфекције.

„Имамо тај проблем што нам теку трошкови кирије и друге обавезе, а обим посла и промет прошле године у априлу је износио 130 000 КМ док је ове године 50 000 КМ“, навео је Ристић и додао да су добили обећање министра да ће за раднике који нису били на послу за април бити исплаћена плата те нагласио да очекују и друге видове помоћи.

Предузеће „Марди“ има 58 радника и око 99 одсто робе пласира на тржиште БиХ.

Директор фирме Гончин д.о.о., Данијел Гончин навео је да производе радну одјећу и да су због тренутне ситуације отежани услови рада, те да су се преорјентисали на производњу заштитних маски.

„Дневно производимо 10 000 маски плус радну одјећу“, рекао је Гончин и додао да  запошљавају 55 радника.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Града Градишка Бранко Стојнић рекао је да су привредници на подручју Градишке познати по текстилној производњи.

Стојнић је навео да су сви привредници у Српској због тренутне ситуације запали у проблеме али да је још увијек рано говорити о њиховим размјерама.

Он је подсјетио да је на подручју града Градишка расписан Јавни позив за помоћ привредним субјектима и остварењу олакшица те да привредни субјекти могу да поднесу захтјеве да краја године.

На подручју Градишке текстилом се бави око 15 привредних субјеката.