МЗ РОГОЉИ: ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛНИМ ЖРТВАМА ПРОТЕКЛИХ РАТОВА

Post Date: 29/07/2024

МЗ РОГОЉИ: ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ЦИВИЛНИМ ЖРТВАМА ПРОТЕКЛИХ РАТОВА

Уз саслужење свештеника Српске православне цркве, у недјељу, 29. јула у Рогољима је одржан традиционални меморијални помен погинулим борцима и цивилним жртвама у Одбрамбено-отаџбинском рату, НОР-у и жртвама фашистичког терора. Уједно, одата је почаст и солунским борцима као и народном хероју Стевану Дукићу.

Након служења парастоса, присутнима су се обратили градоначелник града Градишка Зоран Аџић  и представник Организационог одбора Љубомир Пеулић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, рекао је да се на овом мјесту може сагледати трагична историја српског народа у овом мјесту, али и на цијелом подручју Градишке и Републике Српске.

„Ово мјесто у Рогољима је један од доказа континуираног страдања српског народа који је увијек био на страни правде, демократије и борио се за своја права али и права других народа који живе на нашим просторима. Бројни су они који су дали своје животе за слободу и стабилност данас Републике Српске“, рекао је градоначелник Градишке.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ, рекао је да је српски народ херојски народ истичући Стевана Дукића који је родом из Рогоља, а којег су на приједлог  Београда прогласили народним херојем. „То само говори о томе да су се наши људи, гдје год били, борили за исто питање, за свој опстанак и слободу“, рекао је предсједник Градског одбора СУБНОР-а.

Представник Организационог одбора Традиционалног меморијалног помена у Рогољима Љубомир Пеулић, истакао је значај одржавања помена како се не би заборавила историја овог краја те истакао важност укључивања младих у чување традиције и историје Рогоља, али и цјелокупног овог простора.

На споменик страдалима у Првом свјетском рату уклесана су имена пет солунских бораца, у Другом свјетском рату животе су дала 24 борца, 68 цивила и 12 активних сарадника у НОБ-у. Животе је, за слободу, у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату, положило девет мјештана.