ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА У БИХ ПОСЈЕТИО ГРАД ГРАДИШКУ

Post Date: 07/08/2024

ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА У БИХ ПОСЈЕТИО ГРАД ГРАДИШКУ

Данас је у Градској управи одржан састанак представника Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ и Града Градишка на коме је разговарано o плановима и пројектима везаним за привлачење страних инвестиција у град Градишка.
Једна од тема била је и будућност слободних зона у Републици Српској.
Начелник Одјељења за развој и међународне пројекте Града Градишка Дарко Врховац, истакао је да је Градишка кренула у процес оснивања слободне зоне Градишка.
„Настојања су да се, уз подршку виших институција, изнађу могућности за измјену неопходних законских рјешења, како би инвеститори у слободним зонама Градишке и широм земље, имали идентичне услове какве имају инвеститори који послују у слободним зонама у региону“, навео је Дарко Врховац, начелник Одјељења за развој и међународне пројекте града Градишка.
„Град је отворен за сарадњу, како са домаћим, тако и страним инвеститорима, желимо пратити савремене трендове када су у питању слободне зоне и унапређење цјелокупног амбијента за инвестирање“, поручио је Врховац.
У Агенцији за унапређење страних инвестиција у БиХ истичу Градишку као примјер добре праксе развоја сваке локалне заједнице.
„Ово је град који има добру пословну политику и развија јако добре односе са инвеститорима“, нагласио је директор Агенције Марко Кубатлија, наводећи значајним погодности попут обезбијеђене квалитетне инфраструктуре, олакшица за инвеститоре, поједностављене процедуре отварања фирми и слично.
„Када су у питању привредни показатељи у протеклих седам година, биљежимо значајан раст прихода, за преко 100 процената, капитала и имовине привредних друштава за око два пута, толико и када су у питању извоз и обим спољнотрговинске размјене, запослености за око 30 посто“, навео је Врховац.
Он је рекао да је Градишка проактивна локална заједница, са значајним бројем страних инвестиција. „Ако гледамо приход привредних друштава, од девет највећих инвеститора, седам је страних“, рекао је Врховац.
Град Градишка и  Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ су и раније сарађивали кроз неколико пројеката, путем којих је обезбијеђено и више инвеститора, који су започели производњу на територији нашег града.