ОБИЉЕЖЕНА 32. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Post Date: 08/08/2024

ОБИЉЕЖЕНА 32. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Данас је код спомен-комплекса у Бок Јанковцу служен парастос и положени вијенци и цвијеће поводом обиљежавања 32 годинe од одбране Градишке од напада јединица хрватске војске, у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.
Овим поводом, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, истакла је да смо шта год радили и градили у Републици Српској, увијек дужни да се сјетимо оних који су нам омогућили да живимо у миру и слободи.


„Прије свих, данас се морамо сјетити наших 16 страдалих хероја са Бок Јанковца, њихових рањених сабораца, као и свих оних који су бранили и одбранили Градишку и Републику Српску. И то не само када обиљежавамо годишњице, попут данашње, већ увијек и на сваком мјесту и зато – нека им је вјечна слава и хвала“, нагласила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су храбри родољуби прије 32 године зауставили агресију Хрватске војске и омогућили свима да данас живе у слободној Градишци и Републици Српској.

Градоначелник је истакао да је судбина српског народа на овим просторима да у свим ратовима брани  оно основно,  демократско право на живот и слободу и очување националног  идентитета, нагласивши да су Срби жртве геноцида у Другом свјетском рату, те да су страдалнички и слободарски народ.
Предсједник Предсједништва БОРС-а и Градске борачке организације Милован Гагић, нагласио је да је битка на Боковима била велика битка, јер је спријечила да Срби у Градишци и Српској поново буду жртве злочина и геноцида од истих непријатеља као и у Другом свјетском рату.
Гагић је истакао да увијек треба истицати велику улогу српских ратника из претходних ратова, без чије борбе и жртве Срба данас не би било.
Помен погинулим борцима на Боковима, цивилним жртвама и жртвама из Другог свјетског рата из мјесне заједнице Бок Јанковац служили су високо пречасни и часни оци Српске православне цркве. Вијенце и цвијеће код спомен-комплекса положили су чланови породица погинулих, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, делегација Града Градишка, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Денис Шулић, те представници Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске, Министарства унутрашњих послова, представници републичке и градске Борачке организације и Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, представници Прве Лаке пјешадијске бригаде Градишка, других организација проистеклих из претходних ратова и бригада, представници мјесне борачке организације и Мјесне заједнице Бок Јанковац, представници политичких партија и други.
Припадници јединице Хрватске војске „Бербир бојна“ су у раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године прешли ријеку Саву и напали српске одбрамбене положаје. Напад је одбијен након жестоког окршаја и храброг снажног отпора српских бораца.