ОБИЉЕЖЕН ДАН РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА

Post Date: 10/09/2024

ОБИЉЕЖЕН ДАН РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА

Служењем помена и полагањем вијенаца и ружа на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је у Градишци обиљежен Дан ратних војних инвалида Републике Српске.


Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, Драган Врховац рекао је да овај дан има посебан значај, да је то прилика да одају почаст за 25 000 погинулих сабораца, али и да истакну и значај свих бораца, посебно оних који су за слободу Републике Српске дали своје здравље.
„Из Одбрамбено-отаџбинског рата изашло је 45 000 ратних војних инвалида, а данас их је 29 000“, истакао је Врховац и додао да свакодневно требамо подсјећати на њихову жртву.


Изасланик предсједника Републике Српске Мира Згоњанин, рекла је да су ратни војни инвалиди хероји Републике Српске који су у њене темеље уградили дијелове свога тијела. „То су људи који данас мирољубиво и достојанствено, на најбољи могући начин  чувају наше светиње, на првом мјесту нашу Републику Српску и слободу и то требамо поштовати и цијенити“, истакла је Згоњанин и овом приликом свим ратним војним инвалидима, у име предсједника Републике Српске, упутила честитку уз жељу да истрају у његовању својих вриједности на које су, према њеним ријечима, поносни сви у Републици Српској.


Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је обавеза и задатак локалне управе да одаје пошту свим погинулим борцима, али и онима који су, за слободу српског народа на овим просторима,  дали дијелове свога тијела.
„У  складу са својим могућностима, ми сваке године издвајамо значајна средства за помоћ ратним војним инвалидима и увијек ћемо бити ту да им помогнемо да лакше премосте своје проблеме и тешкоће“, нагласио је градоначелник Зоран Аџић.