ОДРЖАНИ ДАНИ ВОЋА „ПОТКОЗАРЈЕ 2024“

Post Date: 13/09/2024

ОДРЖАНИ ДАНИ ВОЋА „ПОТКОЗАРЈЕ 2024“

У оквиру манифестације „Градишка јесен 2024“ у Горњим Подградцима одржани су 19. Дани воћа „Поткозарје 2024“, на којим је своје производе изложило више од 100 воћара из Градишке, Приједора, Козарске Дубице и Костајнице.

Манифестацију су организовали Град Градишка и Савјет мјесне заједнице Горњи Подградци, а исту је отворио градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Градоначелник је истакао да је Градишка, захваљујући вриједним воћарима из Поткозарја, лидер у воћарској производњи, наводећи да од укупне воћарске производње у Републици Српској 40 одсто воћа произведу градишки воћари.

„На годишњем нивоу то је више од 50.000 тона воћа или око 25 милиона КМ вриједности производа, што представља значајан дио у укупној производњи на подручју Градишке. Воћарска производња у Градишци је организована на високом нивоу и у томе подршку воћарима пружају Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Града Градишка“, рекао је градоначелник Зоран Аџић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ истакао је да је производна година у пољопривреди била веома тешка због екстремних врућина и суше, те да ресорно Министарство подстицајним мјерама настоји да обезбиједи одрживост производње.

„Подстицаји у воћарству су сваке године већи, посебно они који се односе на борбу против климатских промјена и суша, које се могу очекивати и у наредним годинама. Стварамо добру основу за подизање нових засада, а морамо добро да бирамо и које сорте воћа ћемо садити да би у будућности лакше пролазили кроз климатске промјене“, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

Предсједник Удружења воћара „Градишко Поткозарје“ Мирко Бјеловук навео је да воћари ове године могу највише бити задовољни родом крушке, да је суша негативно утицала на род јабуке, али да се нада да ће уз задовољавајућу цијену воћа воћари ипак остварити минималну добит.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић нагласио је да, осим развијеног воћарства, овај крај има каменолом и богат је шумом, те да вјерује да ће бити и пронађено рјешење за поновно покретање рада Дрвне индустрије „Нова ДИПО“ Горњи Подградци.

Он је додао да су Дани воћа прилика да још једном укажу на важност воћарске производње, покажу гостопримство и хуманост, јер су воћари и ове години одлучили да донирају сво изложено воће.

Воће које је изложено у Горњим Подградцима донирано је Јавној предшколској установи „Лепа Радић“ Градишка, Дому за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“ и Центру „Заштити ме“ из Бањалуке, те Удружењу за помоћ недовољно развијеним лицима, Удружењу „Свјетлост“ и Црвеном крсту Градишка.