ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА ДЕРВИШ-ХАНУМИНА МЕДРЕСА

Post Date: 23/04/2017

ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА ДЕРВИШ-ХАНУМИНА МЕДРЕСА

23april2017_medresa_nosecaСвечаним пресјецањем врпце данас је у Градишци на употребу предата обновљена Дервиш-ханумина медреса, чију је обнову и реконструкцију са 600.000 КМ, финансирала Генерална дирекција Вакуфа Турске.
Реису-л-улема Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић рекао је да је отварање Дервиш-ханумине медресе у Градишци важан дан.

Обновљена је школа која је служила људима овог града. Надам се да ће медреса и даље да служи и бити отворена за све грађане Градишке“, рекао је Кавазовић и захвалио вакуфским дирекцијама Турске и БиХ које су помогле обнову Дервиш-ханумине медресе.
23april2017_medresa_1
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да отварање медресе показује да су Градишка и Република Српска отворене за њене грађане, без обзира на вјерску и националну припадност.

Показали смо да смо као локална управа спремни да помогнемо свим народима који живе на подручју општине Градишка, који желе да реализују своје пројекте, и да заједно градимо суживот и развијамо Градишку“ , рекао је Аџић.
23april2017_medresa_2
23april2017_medresa_3
Главни имам Исламске заједнице у Градишци Зејнил Латифовић, навео је да је рад на обнови Дервиш-ханумине медресе трајао шест мјесеци.

Медресу је први пут саградила Ајша ханума 1748. године и била је то вјерска школа. Након тога била је и основна школа и многи градишчанци, без обзира на вјеру и нацију, су сједили у клупама ове медресе. Дервиша ханума је медресу обновила 1900. године и она није обнављана све до маја прошле године, када су почели радови“, навео је Латифовић.
23april2017_medresa_4
Отварању Дервиш-ханумине медресе присуствовали су и амабасадор Турске у БиХ Халдун Коч, муфтија бањалучки Осман Козлић, директори вакуфских дирекција Турске и БиХ, Аднан Ертем и Сенаид Заимовић, предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић, замјеник и савјетник начелника општине, Огњен Жмирић и Никола Крагуљ, начелници општинских одјељења, представници установа и предузећа, и бројни вијерници исламске вјероисповјести и грађани.
23april2017_medresa_5