ИЗЛОЖБА „RATHAUS ZERО” У СТАРОЈ ЗГРАДИ ВИЈЕЋНИЦЕ

Post Date: 26/04/2017

ИЗЛОЖБА „RATHAUS ZERО” У СТАРОЈ ЗГРАДИ ВИЈЕЋНИЦЕ

26april2017_rathaus_naslovna
У старој згради Вијећнице отворена је изложба „Rathaus zero’’ академског умјетника Слободана Видовића који је родом из Градишке.
Изложбу је отворио начелник општине Зоран Аџић, у присуству представника UNESKO-а, Министарства цивилних послова БиХ, Министарства просвјете и културе РС, Завичајног музеја Градишка, представника бројних јавних установа и грађана Градишке.
Начелник Аџић је истакао да су након пет година отворена врата велелепног историјског објекта Вијећнице у Градишци, једине Вијећнице у БиХ која није реконструисана и завршена.

Реконструкција Вијећнице је почела 2006. године, заустављена је 2012. године и поново почињемо радове на њеној реконструкцији и обнови да је предамо грађанима на употребу’’, рекао је Аџић и навео да су у Вијећници предвиђене просторије Народне библиотеке, Завичајног музеја, Ликовне галерије и Радио Градишке.
Он је нагласио да локална управа већ има издвојених 50.000 КМ да започне обнову и да ће у наредном периоду покушати да уз помоћ међународних организација обезбиједе средства за адаптацију и реконструкцију простора.
Аутор изложбе, Слободан Видовић, рекао је да је амбијент Вијећнице одличан и изразио наду да ће у сарадњи са Министарством цивилних послова или преко европских фондација добити подршу за завршетак Вијећнице, у којој је данас направљен спој арта и привлачења донатора.
26april2017_rathaus_ 2
Професор на академији умјетности у Бањалуци, Весо Совиљ, рекао је да је Слободан Видовић софистицирани умјетник, који је боравио у Америци и Паризу и са собом донио дах Европе и свијета у Градишку.
В.д. директора Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујиновић, рекао је да је ова изложба једна у низу манифестација којима је обиљежен Дан општине Градишка-24.април.

Ова изложба је најинтересантнија јер смо кренули у нови пројекат обнове зграде Вијећнице, бисера архитектуре у Градишци која је саграђена крајем 19. вијека, за вријеме Аустроугарске у псеудомаварском стилу’’, навео је Вујиновић.
Изложба ће бити отворена до 15. маја.
26april2017_rathaus_3
26april2017_rathaus_4
26april2017_rathaus_5