ОБИЉЕЖЕН 9. МАЈ-ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Post Date: 10/05/2017

ОБИЉЕЖЕН 9. МАЈ-ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

10maj2017_dan_pob_naslovna

Полагањем вијенаца и цвијећа у спомен-парку у Градишци обиљежен је 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

Вијенце и цвијеће на Централно спомен-обиљежје жртвама Народно-ослободилачког рата, Бисте народних хероја: Стевана Дукића, Лепе Радић и Енвера Шиљка, Спомен-костурницу и Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинскг рата 1991-1995.година положиле су делегације Општинског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, Општине Градишка, Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске, Удружења ветерана РС, Удружења војних пензионера РС и делегације политичких партија.

10maj2017_dan_pob_8Члан Предсједништва ОО СУБНОР-а Градишка и потомак бораца НОР-а,Остоја Поповић, рекао је да је у току Другог свјетског рата погинуло 14 хиљада становника Градишке односно сваки четврти становник наше општине. Поповић је истакао да је Градишка трећа у Европи по броју жртава фашизма у односу на број становника, а друга у Југославији, послије Козарске Дубице.

10maj2017_dan_pob_6„За слободу је погинуло око 1580 бораца. Свима су исписана имена на спомен-обиљежјима на подручју општине која одржавамо уз помоћ локалне власти’’, рекао је Поповић и нагласио да је наша обавеза да их обилазимо и да се подсјетимо на њихова јунаштва која су ушла у историју народа ослободилачке борбе против фашизма.

Он је навео да требамо бити поносни на наше борце, да морамо бити јединствени и да не смијемо дозволити да се фашизам понови.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић, честитао је свим грађанима 9. мај – Дан побједе над фашизмом. Начелник је нагласио да је наша обавеза поштовање традиције и одржавање сјећања на борце и жртве који су уложили животе у темеље наше отаџбине, створили и одржали државотворност и слободу на овим просторима.

10maj2017_dan_pob_7Аџић је истакао да је фашизам оставио велики траг и подсјетио на жртве које је Градишка дала у Другом свјетском рату, како у одбрани отаџбине тако и на стратиштима у логорима Јасеновац, Доња Градина, Стара Градишка, Млака, Сисак и другима.

Делегације ОО СУБНОР-а Градишка, Општине Градишка и Борачке организације положиле су вијенце и цвијеће на спомен-обиљежја у Горњим Подградцима и Новој Тополи.

10maj2017_dan_pob_5