ОДРЖАН САСТАНАК ПРИВРЕДНИКА, ПРЕДСТАВНИКА ОПШТИНЕ И ГАРАНТНОГ ФОНДА РС

Post Date: 12/05/2017

ОДРЖАН САСТАНАК ПРИВРЕДНИКА, ПРЕДСТАВНИКА ОПШТИНЕ И ГАРАНТНОГ ФОНДА РС

12maj2017_gf_naslov
Гарантни фонд Републике Српске и Одјељење за привреду и пољопривреду Општине Градишка организовали су у Културном центру састанак са привредницима под називом „Подршка развоју привреде и пољопривреде на подручју општине Градишка’’.
На састанку је презентовано пословање Гарантног фонда Републике Српске и смјернице за успостављање пословне сарадње са потенцијалним корисницима гаранција, презентоване су гарантно-кредитне линије Комерцијалне банке а.д. Бањалука и Гарантног фонда, као и Програм подршке развоју предузетништва у општини Градишка за 2017.годину.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је Општина потписала споразум о техничкој сарадњи са Гарантним фондом РС чиме ће пољопривредни произвођачи и мала и средња предузећа са подручја наше општине моћи лакше приступити комерцијалним банкама да би остварили кредитне линије и унаприједили производњу.

Прије свега то ће бити интересантно за мале пољопривредне произвођаче који имају недостатке да би обезбједили гаранције за мање кредите за покретање, организовање производње или набавку средстава за рад’’, навео је начелник општине.
Начелник је истакао да је Општина Градишка у буџету за 2017.годину издвојила 50.000 КМ за
субвенције камата за пољопривредне кредите и да је планирано 250.000 КМ за развој предузетништва на подручју општине.
Директор
Гарантног фонда РС Радивоје Крчмар, рекао је да је Гарантни фонд основала Република Српска с циљем да даје гаранције фирмама, пољопривредним домаћинствима и компанијама које почињу пословну дјелатност из области пољопривреде, услуга и прерађивачке индустрије.
Крчмар
је навео да су до сада на подручју Градишке издали гаранције у вриједности 4 милиона КМ, чиме су подржали више од 20 милиона марака кредита за фирме које послују на територији општине Градишка и да очекују добру будућу сарадњу са градишким привредницима.
Привредници
су имали прилику да се информишу о могућностима партнерства и финансирања пројеката и предложе мјере за побољшање пословног окружења и повећања конкурентности.