СЕРТИФИКАЦИЈА ЗА ГЛОБАЛ Г.А.П. ИНТЕРНОГ ИНСПЕКТОРА

Post Date: 21/05/2017

СЕРТИФИКАЦИЈА ЗА ГЛОБАЛ Г.А.П. ИНТЕРНОГ ИНСПЕКТОРА

21maj2017_naslovnaУ сали за сједнице Скупштине општине Градишка данас је у организацији Општине Градишка одржан семинар за ГЛОБАЛ Г.А.П. интерног инспектора, на коме су учествовали агрономи из Градишке, Теслића, Тешња, Маглаја и Добоја.

ГЛОБАЛ Г.А.П. је међународни комерцијални стандард који обухвата

  • производњу примарних пољопривредних производа и
  • активности након бербе.

Произишао је из Европског начела о безбједности хране Г.А.П. као добре пољопривредне праксе и преводи се као „Глобална трговина производима и добра пољопривредна пракса“.

„Општина је организовала семинар с циљем едукације агронома како да правилно са пољопривредним произвођачима учествују у праћењу процеса пољопривредне производње и испуњавању потребних стандарда’’, рекао је в.д. начелника Одјељења за привреду и пољопривреду у Општини Градишка, Бранко Стојнић.

Стојнић је навео да ће агрономи попуњавати документацију прописану нормама, а инспектори обавити контролу након чега ће пољопривредни произвођачи добити сертификат за свој производ с којим ће моћи да наступе на страном тржишту.

Агроном Слободан Каран, рекао је да је пројекат ГЛОБАЛ Г.А.П-а дужи временски период присутан на нашим теренима, али да није заживио у потпуности.

„Ово је први пут да агрономи стекну додатна знања како би могли у будућности да имплементирају ГЛОБАЛ Г.А.П. стандард прописан у ЕУ, код наших пољопривредних произвођача’’, навео је Каран и додао да произвођачи често не прихватају норме које им се намећу и настоје да избјегну стандардизацију, најчешће због економске кризе.

Предсједник Удружења произвођача малина Градишке и стручни консултант, Мирко Суботић, рекао је да сертификација код наших пољопривредних произвођача још није наишла на адекватан одзив иако тржиште, а посебно тржиште ЕУ захтјева испуњавање одређених услова.

„Пољопривредни произвођачи морају прихватити чињеницу да је увођење квалитета саставни дио производње’’, навео је Суботић и истакао да је то увођење и примјењивање добре пољопривредне праксе и да сертификат представља ’’пасош’’ производа.